Η Deltacron είναι η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού που έκανε την εμφάνισή της και αποτελεί μια «μίξη» δύο μεταλλάξεων, της Δέλτα και της Όμικρον.

Η Γαλλία μετρά ήδη δύο κρούσματα αυτού του υβριδικού στελέχους, με τις προβλέψεις να κάνουν πλέον λόγο για εξάπλωση και αυτής της νέας παραλλαγής.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Ιανουαρίου ο ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας, ανακοίνωσε ότι η ερευνητική ομάδα του εντόπισε γονιδιώματα του ιού που συνδύαζαν στοιχεία από τις δύο παραλλαγές.

Στη συνέχεια, έτεινε να επικρατήσει η γνώμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, αλλά ότι επρόκειτο περί λάθους.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η Deltacron. Η Omicron και η Delta ΔΕΝ δημιούργησαν μια σούπερ παραλλαγή», σχολίαζε στο Twitter η δρ. Κρουτίκα Κουπάλι, μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19.

Ωστόσο πλέον, από την αρχή του έτους, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron.

Προς το παρόν, όμως δεν είναι σαφές κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναμένουν πως ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται και δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να υπάρξει ενδεχομένως και νέα αναζωπύρωση.