Ήταν κάτι πραγματικά επαναστατικό, ακόμη και game changer, και ερχόταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ένας 57χρονος Αμερικανός, ο οποίος έπασχε από μία άμεσα απειλητική για τη ζωή του καρδιοπάθεια, έλαβε πριν από δύο μήνες μια καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο γουρούνι.

Επρόκειτο για μια πρωτοποριακή όσο και ιστορική χειρουργική επέμβαση, που θα μπορούσε να προσφέρει την ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς με ανεπάρκεια οργάνων. Ήταν η πρώτη στον κόσμο επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο.

Δυστυχώς, οι διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω ασθενής πέθανε τελικά σήμερα….

Το χρονικό της μεταμόσχευσης

Η οκτάωρη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη, πόλη της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, και ο μεταμοσχευθείς ασθενής, ο Ντέιβιντ Μπένετ, ήταν καλά στην υγεία του ήδη από την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσαν οι χειρουργοί του Ιατρικού Κέντρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

«Δημιουργεί τον παλμό, δημιουργεί την πίεση, είναι η καρδιά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Αμερικανός καρδιοχειρουργός, δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς του Κέντρου, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση. «Λειτουργεί και φαίνεται φυσιολογικό. Είμαστε ενθουσιασμένοι, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει το αύριο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Οι ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές εργάστηκαν πυρετωδώς για να αναπτύξουν χοίρους των οποίων τα όργανα δεν θα απορρίπτονταν από το ανθρώπινο σώμα. Η σχετική έρευνα επιταχύνθηκε την τελευταία δεκαετία, με νέες τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων και κλωνοποίησης.

Ο κ. Μπένετ αποφάσισε να ενταχθεί στην πειραματική θεραπεία, επειδή θα είχε πεθάνει χωρίς νέα καρδιά, είχε εξαντλήσει τις άλλες θεραπείες και ήταν πολύ άρρωστος για να πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει καρδιά από ανθρώπινο δότη.

«Ήταν ή να πεθάνεις ή να κάνεις αυτή τη μεταμόσχευση»

Η πρόγνωση του κ. Μπένετ παρέμεινε σταθερά αβέβαιη και ο ίδιος παρακολουθείτο στενά από τους θεράποντες γιατρούς του για ενδεχόμενα σημάδια ότι το σώμα του απορρίπτει το νέο όργανο. Πάντως, οι πρώτες σαρανταοχτώ ώρες, που ήταν οι πλέον κρίσιμες, πέρασαν χωρίς επιπλοκές. Επίσης, ο μεταμοσχευθείς ασθενής παρακολουθείτο συστηματικά για λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του ρετροϊού των χοίρων, ενός ιού χοίρου ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αν και ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός. «Ήταν ή να πεθάνεις ή να κάνεις αυτή τη μεταμόσχευση», είπε ο κ. Μπένετ πριν από τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. "Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια βολή στο σκοτάδι, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή».

Έτσι, ο κ. Μπένετ ήλπιζε ότι η μεταμόσχευση θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη ζωή του. Έμεινε κλινήρης για έξι εβδομάδες πριν από την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης και ήταν συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα, το οποίο τον κράτησε στη ζωή, αφού διαγνώστηκε με καταληκτική καρδιοπάθεια.

Ο χοίρος είχε δέκα γενετικές τροποποιήσεις. Τέσσερα γονίδια καταργήθηκαν ή απενεργοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός, το οποίο κωδικοποιεί ένα μόριο, που προκαλεί μια επιθετική αντίδραση απόρριψης. Ένα γονίδιο ανάπτυξης απενεργοποιήθηκε επίσης, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της ανάπτυξης της καρδιάς του χοίρου μετά τη μεταμόσχευσή της, ενώ έξι ανθρώπινα γονίδια εισήχθησαν επίσης στο γονιδίωμα του χοίρου-δότη, τροποποιήσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν για να κάνουν τα όργανα του χοίρου πιο ανεκτά από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.


Περίπου 5,8 εκατομμύρια ασθενείς πάσχουν από τη νόσο στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τέλος, τα οποία μας παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) της χώρας μας, η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μία πανδημία. Περίπου 5,8 εκατομμύρια ασθενείς πάσχουν από τη νόσο στις ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη περίπου 1% - 2 % του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια περίπου 3,5 εκατομμύρια νέοι ασθενείς, ενώ η διάδοση της νόσου στον ευρωπαϊκό χώρο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα είκοσι χρόνια.