Εκτός από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει και η εμφάνιση της flurona, του συνδυασμού δηλαδή του κοροναϊού και της γρίπης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα της flurona σε Ισραήλ, Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία και ΗΠΑ, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού, αλλά για έναν συνδυασμό ιών.

Το πρώτο κρούσμα της flurona ήταν μια έγκυος γυναίκα στο Ισραήλ που δεν είχε εμβολιαστεί και νόσησε ταυτοχρόνως από κοροναϊό και από τον ιό της γρίπης.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παρόλο, όμως που οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, το Ισραήλ πάντω ανησυχεί για τη flurona.

«Πέρυσι, τα μέτρα υγιεινής πιθανότατα σήμαιναν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα γρίπης. Η αυξημένη συχνότητα και των δύο λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ακόμα κι αν οι ταυτόχρονες λοιμώξεις ήταν μέχρι στιγμής αρκετά ήπιες», λέει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times of Israel».

Βέβαια, και σε πολλά ισπανικά νοσοκομεία εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγράφηκαν περιστατικά που πέρασαν ως αναπνευστικές λοιμώξεις, πριν το Ισραήλ τις βαφτίσει flurona.

Τέλος, στην Κροατία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της flurona, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αν και όπως τονίζουν, δεν υπάρχει λόγος πανικού.