Δεν έχει καμία σημασία και καμία αξία για τους πολίτες η πολύ ακριβής διατύπωση εκ μέρους της καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασίας Κοτανίδου, σύμφωνα με την οποία η περιβόητη μελέτη των κ.κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα δημοσιεύθηκε σε ένα όχι πρωτοκλασάτο επιστημονικό περιοδικό και, συνεπώς, άφησε η Αναστασία Κοτανίδου να εννοηθεί, μικρή επιστημονική αξία έχει η εν λόγω μελέτη.

 Δεν είναι έτσι. Ακόμη κι εάν η μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες σε μία ελληνική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, το ίδιο ενδιαφέρον θα είχε για τους πολίτες της χώρας μας και τον ίδιο θόρυβο θα ξεσήκωνε στον δημόσιο χώρο και στο πολιτικό σκηνικό.

 Τα κύρια ερωτήματα σχετικά με την εν λόγω μελέτη είναι καθαρά επιστημολογικού – δεοντολογικού χαρακτήρα και έχουν να κάνουν με τις πραγματικές δυνατότητες, τις οποίες έχουν άλλοι επιστήμονες ή/και πολίτες να ελέγξουν την ίδια την αξιοπιστία των δεδομένων, τα οποία χρησιμοποίησαν οι δύο ερευνητές, τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, το αντικειμενικό εύρος τους και τον τρόπο με τον οποίον οι δύο ερευνητές αξιοποιούν τα δεδομένα, τα οποία φαίνεται ότι διαθέτουν κατ’ αποκλειστικότητα οι ίδιοι.

 Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

 - Που βρίσκονται αυτά τα δεδομένα, στα οποία στηρίζεται η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα;

 - Εάν βρίσκονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), γιατί δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ερευνητή σε αυτά;

 - Γιατί δεν έχουν αναρτηθεί ως απλά δεδομένα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ;

 - Ποιος και πως μπορεί να ελέγξει τη μεθοδολογία, τον τρόπο αξιοποίησης των δεδομένων, αλλά και τα συμπεράσματα σε σχέση με τα δεδομένα, αφού αυτά τα τελευταία δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην πηγή τους;

 - Πως και με ποιον τρόπο επιβεβαιώνει κανείς την αμεροληψία των ερευνητών, ως προς την επιλογή και την ανάλυση των συγκεκριμένων δεδομένων, και τον συμπερασμό, στον οποίον καταλήγουν;

 Είναι προφανές ότι όσο κι εάν αγαπάμε βαθιά και σεβόμαστε με ευλάβεια τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό κάθε άλλο παρά αξιόπιστη προκείμενη αποτελεί προκειμένου να ελέγξουμε και να κρίνουμε στο σύνολό της την εν λόγω μελέτη.

 Συνεπώς, οι δύο ερευνητές οφείλουν, πιστεύω, να μας εξηγήσουν όλα τα περί της μεθοδολογίας και της δεοντολογίας σχετικά με την μελέτη τους, κυρίως επειδή:

 - Τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούν δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμα

 - Δεν υπάρχουν “ψυχρά” δεδομένα, καθώς υπεισέρχονται πάντα στην ερευνητική – επιστημονική εργασία η επιλογή των δεδομένων, ο αντικειμενικός περιορισμός του εύρους των δεδομένων, δηλαδή ποια και πόσα δεδομένα είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε, προκειμένου να προχωρήσουμε τη μελέτη μας, αλλά και η ερμηνεία των δεδομένων εκ μέρους των ερευνητών.

 Και πρέπει να έχουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, γιατί δεν πρόκειται για μαθηματικά υψηλής αφαίρεσης, πρόκειται για μία μελέτη, η οποία “παρενέβη” πολιτικά και αφορά στα συμπεράσματά της ανθρώπινες ζωές, σε τελική ανάλυση.