Ο Διευθυντής Θωρακοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χειρούργησε με επιτυχία το πρώτο ρομποτικό χειρουργείο με μια οπή ( Robotic uniportal thoracoscopic Surgery) στην Ελλάδα και το δεύτερο που γίνεται στην Ευρώπη.


Φιλοξενούμενος στο «Άρωμα Ζωής» και στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε με τη Σπυριδούλα Τριάντου και μας εξήγησε για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας του στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που ανοίγει μεγάλες προοπτικές στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα .

«Είναι ένα πάντρεμα που έπρεπε να γίνει . Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζουμε την τεχνική της μιας οπής ( ουσιαστικά απο μια κουμπότρυπα όπως μας εξηγεί ο ίδιος ) η οποία λέγεται uniportal vats.

Με μικροκάμερα δηλαδή και μικροεργαλεία έχουμε ήδη αντιμετωπίσει θωρακοσκοπικά με επιτυχία αρκετές εκατοντάδες ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο όμιλος μας είναι πρωτοπόρος αφού πρώτοι έφεραν τη ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα. Είναι συνεπώς φυσικό επακόλουθο με τεχνολογία αιχμής να πρωτοπορεί στη ρομποτική. Εμείς λοιπόν «παντρέψαμε» τη τεχνική της μιας οπής με τη ρομποτική χειρουργική. 

Το πρώτο χειρουργείο έγινε στην Ισπανία απο τον αδερφικό μου φίλο εφευρέτη της τεχνικής uniportal πρωτοπόρο και μέντορα μου Diego Rivas ,στο οποίο και με κάλεσε να παραστώ .

Η ομάδα μου είχε τη χαρά και την τιμή να είμαστε οι δεύτεροι που εφαρμόσαμε τη συγκεκριμένη τεχνική στην Ευρώπη και πρώτοι στην Ελλάδα.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ:

Είναι εξαιρετικά σημαντικό , γιατί η ρομποτική τεχνολογία τρέχει και εμείς πρέπει να είμαστε πάντα συνοδοιπόροι και σύγχρονοι με τις εξελίξεις . Αυτή τη στιγμή οι ασθενείς έχουν μα ωφεληθούν τα μέγιστα γιατί μπορούν να πάνε σπίτι τους ακόμα και την επόμενη μέρα και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους και στις δραστηριότητές τους. Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος, η επέμβαση πονάει ελάχιστα έως καθόλου και ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας .


Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. ως leader όμιλος στο χώρο της Υγείας έφερε πρώτο στην Ελλάδα πριν 15 χρόνια την τεχνολογία αιχμής της  ρομποτικής χειρουργική.  Έχουμε τα πλέον εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα Τετάρτης γεννιάς και έχουμε τη χαρά να μας λύνουν κυριολεκτικά τα χέρια στα χειρουργεία μας απλουστεύοντας την καθημερινότητά μας και δίνοντας το μέγιστο ωφέλος στους ασθενείς μας.

Έχουμε τρισδιάστατη εικόνα με εξαιρετική μεγέθυνση και εργαλεία απόλυτης ακρίβειας με ελεγχόμενες κινήσεις φέρουμε εις πέρας τις πλέον σύμπλοκες επεμβάσεις.

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ασθενούς το να πηγαίνει άμεσα σπίτι του και να έχει και το μέγιστο ογκολογικό αποτέλεσμα . 

Για παράδειγμα η ρομποτική θωρακοχειρουργική μας βοηθάει λόγω μεγέθυνσης και ευκρίνειας πολύ περισσότερο στον λεμφαδενικό καθαρισμό.Κακά τα ψέματα, πρέπει να γίνεται λεμφαδενικος καθαρισμός για να φύγουν οι εστίες που μπορεί να δημιουργηθούν οι πρώτες μεταστάσεις.

Έτσι μόνον επιτυγχάνεται το μέγιστο ογκολογικό αποτέλεσμα. Υπάρχει φυσικά και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αφού ο Αρωστος το μόνο που βλέπει στο τέλος είναι μια μικρή άσπρη γραμμή λίγων εκατοστών. Ειδικά οι γυναίκες που ανησυχούν περισσότερο καθώς το στήθος είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν μπορούν καν να εντοπίσουν την τομή τους!

Επίσης ασθενείς που δεν μπορούσαν παλαιότερα να χειρουργηθούν όπως ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ΧΑΠ, νεφρική ανεπάρκεια κλπ. πλέον μπορούνε άνετα να χειρουργηθούν με απόλυτη ασφάλεια.

Ο ασθενης μας λοιπόν την περασμένη εβδομάδα ( πρώτος Έλληνας ) είναι πολυ καλά στο σπίτι του μετά απο 48 ώρες.


ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ 

«Δεν σας κρύβω ότι είναι κάτι που το περιμέναμε χρόνια τώρα και σίγουρα γιορτάζουμε την έναρξη της Ρομποτικής Uniportal-μιας οπής- τεχνικής στον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά .