Στην τρίτη δόση του εμβολίου και το πόσο ασφαλής είναι, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή την απόφαση για χορήγησή της στους τρεις μήνες, μετά την ολοκληρωση του εμβολιασμού. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ευ. Μανωλόπουλος τόνισε πως «τα στοιχεία υπάρχουν και αθροίζονται. Ξέρουμε πως είναι ασφαλής, υπάρχουν πολλά δεδομένα. Τώρα, το αν είναι 4 ή 5 μήνες δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στο αν είναι ασφαλής σαν διαδικασία, αλλά έχει διαφορά στην προστασία σε κάποια άτομα που εξαντλείται πιο γρήγορα η ανοσία τους».

Ο κ. Μανωλόπουλος, αν και υποστήριξε πως «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα», τόνισε πως και στους τρεις μήνες, από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

Πρέπει να γίνει τεστ αντισωμάτων πριν από την τρίτη δόση;

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να γίνει τεστ αντισωμάτων πρώτα, ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε πως «δεν δίνουν πολλή πληροφορία, γιατί πολύ λίγα από αυτά είναι αντισώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση στους 3, στους 4, στους 5. Αλλά να μην περιμένουν πολύ μετά τους 6 μήνες».

«Να μην καθοδηγεί κανείς τις αποφάσεις του από το τεστ αντισωμάτων, αλλά να ακολουθήσει τις οδηγίες για την τρίτη δόση» συμπλήρωσε, ενώ όσον αφορά στο αν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ, και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνά αυτή των δύο δόσεων και δεν φθίνει».