Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή του κοροναϊού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC σηεμιώνεται ότι: «Το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται υψηλό έως πολύ υψηλό».

Επίσης, εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της «Ο» έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ και το Βέλγιο.

Τι προτείνει το ECDC

Συγκεκριμένα, το ECDC προτείνει αυξημένο testing, για την έγκαιρη ανίχνευση της παραλλαγής, ενώ συνιστά σε αυτό το πρώιμο στάδιο την αποφυγή ταξιδιών από και προς τις πληγείσες περιοχές, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στην ιχνηλάτιση.

Λόγω της αυξημένης διασποράς της Δέλτα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς και κυρίως των ευάλωτων ομάδων. Οι χώρες αναφέρει το ECDC πρέπει να εξετάσουν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, στοχεύοντας στους πιο ευάλωτους και ηλικιωμένους, και στη συνέχεια να εξεταστεί ο εμβολιασμός των άνω των 18 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της κύριας σειράς.