Ανεξάρτητα του αν εμφάνισαν σοβαρή νόσο ή όχι, έως και 1 στα 7 παιδιά συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον κοροναϊό πολλούς μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους με Covid-19, δείχνει μελέτη που εξέτασε χιλιάδες ανηλίκους στην Αγγλία.

Τα παιδιά σπάνια εκδηλώνουν σοβαρή Covid-19, φαίνεται όμως ότι είναι ευάλωτα στη λεγόμενη «μακρά Covid», η οποία προβληματίζει γιατρούς και ερευνητές τους τελευταίους μήνες. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανηλίκους.

Τι διαπίστωσαν ερευνητές του University College του Λονδίνου 

Ερευνητές του University College του Λονδίνου και της υπηρεσίας δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) διαπίστωσαν ότι τα παιδιά 11-17 ετών που βρέθηκαν θετικά στον ιό αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα, συγκριτικά με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν προσβληθεί από κοροναϊό.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, εξετάζει 3.065 παιδιά που βρέθηκαν θετικά με τεστ PCR σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου από 3.739 παιδιά με αρνητικό τεστ την ίδια περίοδο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Τα τρία συμπτώματα

Δέκα πέντε εβδομάδες μετά το θετικό τεστ, το 14% των παιδιών που υποτίθεται ότι είχαν αναρρώσει ανέφεραν τουλάχιστον τρία συμπτώματα, όπως ασυνήθιστη κόπωση ή πονοκεφάλους. Το ποσοστό ήταν 7% στην ομάδα ελέγχου.

Αυτό σημαίνει ότι έως και 32.000 παιδιά και έφηβοι στην Αγγλία μπορεί να πάσχουν από μακρά Covid-19, λένε οι συντάκτες της μελέτης.

Παρόλα αυτά, επισήμαναν ότι η συχνότητα της μακράς Covid σε ανηλίκους δείχνει να είναι μικρότερη από ό,τι υπεδείκνυαν προηγούμενες έρευνες.