Μετά τη νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού που σημειώθηκε χθες, ημέρα Τρίτη, με τις νέες μολύνσεις να φτάνουν τις 3.593 (αριθμός που είχε να καταγραφεί από τον Απρίλιο) και τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία να ανέρχονται στις  210, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών  έχει ήδη αρχίσει να συσκέπτεται για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης  ενισχυτικής δόσης σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 Χορήγηση τρίτης δόσης στο Ισραήλ – Τι εξετάζει η ΕΟΕ

Στο Ισραήλ, που η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένη, πραγματοποιείται ήδη ενισχυτικός εμβολιασμός, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε «ρωγμή» στο τείχος ανοσίας που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας , το θέμα της ενισχυτικής δόσης εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 ήδη «απασχολεί όλους τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες».

Για να ελεγχθεί η αναγκαιότητα της τρίτης ενισχυτικής δόσης, καθώς και η χρονική τοποθέτησή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά σε βάθος ορισμένες παραμέτρους:

- διεθνή και εγχώρια στοιχεία που αφορούν τόσο στην διάρκεια της φυσικής ανοσίας συνεπεία νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19 όσο και της ανοσοπροστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια -έχει συμπληρωθεί 1,5 έτος από την χορήγηση της πρώτης δόσης σε εθελοντές που έλαβαν μέρος στις πρώτες κλινικές δοκιμές των εμβολίων

-την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και διεθνώς

- τον ρυθμό εμφάνισης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Οι ομάδες του πληθυσμού που θα χορηγηθεί τρίτη δόση και το χρονικό πλαίσιο


«Φαίνεται πως στα άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά τους έξι μήνες, χρονικό ορόσημο που είχε αρχικά θεωρηθεί ως πιθανό για να σκεφτεί κανείς την χορήγηση τρίτης δόσης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αντιθέτως, επιστημονικές μελέτες εγχώριες και ξένες έχουν αναδείξει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προχωρημένη ηλικία ή σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θεωρούνται κατάλληλες για ενισχυτικό εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε υγιείς και ανοσοκατασταλμένους πολίτες δίνει σαφή εικόνα για την ανταπόκριση στα εμβόλια του κορονοϊού. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 255 υγειονομικοί και 112 εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών, χωρίς γνωστή κακοήθη νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που εμβολιάστηκαν για την πρόληψη της Covid-19.

 Ωστόσο, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής απέφυγε τη Δευτέρα να δώσει σαφή απάντηση για το ποιοι και πότε θα λάβουν την ενισχυτική δόση, αν και η Επιτροπή έχει σχηματίσει ήδη μια αδρή εικόνα.

Ψηλά στη λίστα, που θα καταρτιστεί, τοποθετούνται οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και όσοι λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί για ενισχυτική δόση είναι τα άτομα άνω των 75 ετών και δη με σοβαρές συννοσηρότητες. Ακόμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να λάβουν Τρίτη δόση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε υψηλό ιικό φορτίο.

Τέλος, χρονικό ορόσημο για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης είναι τα τέλη του φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, έτσι ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένοι στον κορονοϊό οι ευάλωτοι συμπολίτες μας.