Στον ανθρώπινο οργανισμό κρύβεται  ένας ισχυρός σύμμαχος κατά της COVID-19, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μακρά ανοσία από τον κοροναϊό, ακόμη και δια βίου, σύμφωνα με επιστήμονες,.

Όπως διαπίστωσε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, τα Β-κύτταρα μνήμης (β-λεμφοκύτταρα) και τα κύτταρα του μυελού των οστών (κύτταρα πλάσματος, εξέλιξη των Β-κυττάρων) αναλαμβάνουν όταν τα αντισώματα και οι πλασμαβλάστες -βραχύβια κύτταρα που εκκρίνουν αντισώματα- εξασθενούν μετά την καταπολέμηση του παθογόνου εισβολέα.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε την παραγωγή αντισωμάτων σε 77 αναρρώσαντες από ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων COVID-19. Αν και τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 υποχώρησαν σημαντικά στους τέσσερις μήνες από τη μόλυνση, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν αντισώματα που αναγνώριζαν την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού έως και 11 μήνες μετά.

Αισιοδοξία για τα εμβόλια

«Ένα κύτταρο πλάσματος κρύβει όλη την ιστορία του βίου μας σχετικά με τα παθογόνα στα οποία έχουμε εκτεθεί», αναφέρει ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος Β-λεμφοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για τα κύτταρα που μπορούν να παράγουν αντισώματα δεκαετίες μετά τη νόσηση.

«Τα μακροχρόνια ανοσολογικά αποτελέσματα φαίνεται ότι θα εξασφαλιστούν και από τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19», προσθέτει ο Menno van Zelm, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική ομάδα του Δρ Ellebedy έχει παρατηρήσει ότι το εμβόλιο της Pfizer θα πρέπει να πυροδοτεί την παραγωγή τέτοιων κυττάρων, όμως ακόμη και η συνεχής παραγωγή αντισωμάτων από τη νόσηση ή τον εμβολιασμό δεν εξασφαλίζει μακρόβια ανοσία στην COVID-19, η οποία χάρη στην ικανότητα παραλλαγών του SARS-CoV-2 να εξασθενίζουν την προστατευτική δράση των αντισωμάτων, θα καταστήσουν πιθανώς αναγκαίο την αναμνηστική δόση εμβολίου.