Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί ως έχουν με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η Επιτροπή Εμβολιασμών όπως ανακοίνωσε  η πρόεδρος της Μαρία  Θεοδωρίδου

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη με βασικό στην ατζέντα το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά τα τελευταία ανησυχητικά περιστατικά θρομβώσεων, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να μην αλλάξουν οι συστάσεις για το εμβόλιο, καθώς η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του κινδύνου ανάπτυξης του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης/θρομβοπενίας (TTS).

Αφορμή για τις διευκρινίσεις στάθηκαν οι πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης/θρομβοπενίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου. Από αυτές, οι τέσσερις αφορούν γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και έναν άνδρα 35 ετών, με τον έναν από τους ασθενείς να αναρρώνει και να εξέρχεται από το νοσοκομείο, τους τρεις να νοσηλεύονται και μία γυναίκα να καταλήγει. Τους τελευταίους δύο μήνες, μάλιστα, 62 γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της COVID-1919 και 29 κατέληξαν.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν εμβόλιο στη δεύτερη δόση

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά.

Αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών.

Τα «ύπουλα» συμπτώματα

Νωρίτερα, τα συμπτώματα που αν αισθανθούμε μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό αναφέρθηκε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. 

Ο καθηγητής σημείωσε πως τα οι παρενέργειες είναι προβλεπόμενες και αναμενόμενες, σημειώνοντας ότι είναι διαχειρίσιμες από τους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής σημείωσε ότι πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό αν νιώσουμε έντονο πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί, δυσκολία στην αναπνοή, θολούρα στα μάτια και επίμονο πόνο στα πόδια.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσουν τα εμβόλια, κρατάνε περίπου 24 ώρες και θεωρούνται φυσιολογικές από τους γιατρούς, είναι:

Για το εμβόλιο της Pfizer:

-κόπωση- μυαλγία
-πόνος στο στομάχι
-πονοκέφαλος

Για το εμβόλιο της Moderna:

-κόπωση
-τάση για εμετό
-ναυτία

Για το εμβόλιο της Astrazeneca:

-πυρετός
-ρίγη
-υπνηλία

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson:

-πονοκέφαλος
-μυαλγία
-πυρετός

Παράλληλα, από την 4η έως την 8η ημέρα τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, πόνο στο θώρακα, πόνο στην κοιλιά ή και διάρροια, ίλιγγο ή εμετούς, καθώς και πρήξιμο στα άκρα και θαμπή όραση.