Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν την Πέμπτη είναι 3.062, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 245.405 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες, δείχνοντας πως ο κοροναϊός συνεχίζει να σφυοροκοπά δίχως έλεος τη χώρα μας για μία ακόμη ημέρα.

«Χαμός« με Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αχαΐα


Με τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ να καταδεικνύουν την επιθετική αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού σε όλη τη χώρα, στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαϊά και η Λάρισα.  Έτσι, συγκεκριμένα σήμερα από τα 3.062 κρούσματα στο σύνολο της χώρας, η Αττική συγκεντρώνει τα 1.422. Μάλιστα, έντονο «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν Αχαΐα και Λάρισα, οι οποίες «δίνουν» τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα κρούσματα της Αττική καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ο οποίος «δίνει» 338 κρούσματα. Ωστόσο σήμερα ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών δεν καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα της χώρας, αφού η Θεσσαλονίκη σήμερα είχε 387 κρούσματα. Ακολουθεί ο Πειραιάς, ο οποίος τις τελευταίες μέρες «φλέγεται» και σήμερα καταγράφει 221 κρούσματα. Στην τρίτη θέση της «μαύρης» λίστας με την κατανομή των κρουσμάτων βρίσκεται ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 214 κρούσματα.

Μια «ανάσα» από τα 200 κρούσματα, δηλαδή στα 192, βρίσκεται η Ανατολική Αττική. Στη συνέχεια 173 και 168 κρούσματα καταγράφουν Νότιος Τομέας Αθηνών και Βόρειος Τομέας Αθηνών αντίστοιχα. Τέλος, Δυτική Αττική και νησιά του Αργοσαρωνικού «δίνουν» 98 και 18 κρούσματα αντίστοιχα.

Αναλυτικά:

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 338

Πειραιάς 221

Δυτικός Τομέας Αθηνών 214

Ανατολική Αττική 192

Νότιος Τομέας Αθηνών 173

Βόρειος Τομέας Αθηνών 168

Δυτική Αττική 98

Νησιά του Αργοσαρωνικού 18

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και 3.900 κρούσματα

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, οι αριθμοί της πανδημίας στην Ελλάδα με την δραματική αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των διασωληνωμένων, έχουν βάλει «φρένο» στο άνοιγμα της οικονομίας. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το restart της οικονομίας, που σχεδιαζόταν να ξεκινήσει με το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα 29 Μαρτίου δεν πάει μόνο μια εβδομάδα πίσω, αλλά… ίσως και ένα μήνα.

Το πιθανό σχέδιο για το lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μία εισήγηση η οποία βρίσκεται στο τραπέζι και μελετάται από την κυβέρνηση προβλέπει αυστηρό «λουκέτο» στη χώρα, όπως αυτό που βιώνουμε αυτές τις μέρες, μέχρι και τις 25 Απριλίου.

Η εν λόγω πρόταση βασίζεται στην πρόβλεψη πως τόσο τα κρούσματα, όσο και οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι στις 26 Απριλίου ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα. Ενδεικτικό του πόσο πίσω θα πάει όλος ο σχεδιασμός, εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, είναι το γεγονός ότι προ λίγων εβδομάδων το σχέδιο ήταν ήταν να έχει ανοίξει το λιανεμπόριο και να ακολουθούσε η εστίαση στις 12 ή 19 Απριλίου…

Ωστόσο, πλέον στόχος είναι, η καραντίνα αυτή, να μας κρατήσει «μέσα», ώστε να μας οδηγήσει σε πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς περιορισμούς, από τις 26 Απριλίου. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν τονίσει ξανά και ξανά ότι θέλουν εφόσον ανοίξει η χώρα να μην ξανακλείσει… ποτέ λόγω κοροναϊού.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με το το MEGA, τα σχολεία ίσως ανοίξουν μετά το Πάσχα, δηλαδή περίπου στις 10 Μαΐου. Εφόσον όλα πάνε καλά και το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα, είναι πιθανή ακόμα και η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα, με την εστίαση ωστόσο να παραμένει κλειστή και το άνοιγμά της να μετατίθεται για τα μέσα Μαΐου.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τώρα, δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και 3.900 κρούσματα, με τους διασωληνωμένους να σκαρφαλώνουν στους 750. Την ίδια ώρα με τις ΜΕΘ γεμάτες. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα μόνο 60 ασθενείς με κοροναϊό είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλα δύο νοσοκομεία, το «Γεννηματάς» και το «Θριάσιο», για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με τον φονικό ιό. Με το τρίτο κύμα να σφυροκοπά τη χώρα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι και όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες.



Σαρηγιάννης: Θα αργήσει το άνοιγμα της αγοράς

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια πτώση των κρουσμάτων τα οποία θα δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας.

Τι αναμένεται το Πάσχα

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσαν να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι». Σημαντικό βήμα για την πορεία της πανδημίας, αποτελούν τα self-tests τα οποία θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους. «Πρέπει να σταματήσει αυτός ο μεμψίμοιρος διάλογος για το πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ». Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει, καθώς τα μέχρι τότε στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον», σημείωσε ο καθηγητής.


Το Μαξίμου διέψευσε την παράταση του lockdown

Κατηγορηματικά διαψεύδουν κυβερνητικοί κύκλοι τα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για απόφαση παράτασης του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τα σενάρια αυτά « δεν έχουν απολύτως καμία βάση».