Κανονικά συνεχίζονται στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, με την κυβέρνηση να δείχνει προς δύο κατευθύνσεις: Τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που εμφανίζονται προσώρας καθησυχαστικοί. Επίσης, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μόλις ένα περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό της AstraZeneca. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι υπό μελέτη και όλα τα δεδομένα εξετάζονται προσεκτικά.

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε τα συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των παρενεργειών του εμβολίου. Η θέση της Επιτροπής Επιτήρησης και Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενόσω η διερεύνηση θρομβοεμβολικών περιστατικών συνεχίζεται», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΕΜΑ.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», δηλώνει από την πλευρά του ο ΠΟΥ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Οργανισμού.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποφάσισαν σήμερα να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να τονίζει πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού». «Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, το πρωί (σ.σ. πρόκειται για τακτική συνεδρίαση) και η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσει σχετικά στις 6 το απόγευμα στο μπρίφινγκ των συντακτών. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τα δεδομένα αύριο Τρίτη, ενώ έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση αυτή την Πέμπτη, προκειμένου να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.