Στα «μαχαίρια» βρίσκονται οι οδοντίατροι με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή ένα έγγραφο του ΙΣΑ προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής, με το οποίο, όπως ισχυρίζεται η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), ο Σύλλογος ζητεί οι οδοντίατροι να μη μετάσχουν στην εκστρατεία των εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, η ΕΟΟ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Πολλά ερωτηματικά γεννά η έκδοση απαξιωτικού εγγράφου για τον οδοντιατρικό κλάδο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Το έγγραφο του ΙΣΑ που εστάλη στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ) αναφέρει ότι οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη του ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και γι’ αυτό δεν πρέπει να συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) έστειλαν σχετική επιστολή στην ΥΠΕ, ζητώντας την άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου και ενσωμάτωση των οδοντιάτρων στο πρόγραμμα ισότιμα με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα η ΕΟΟ ζητεί από την ΥΠΕ να ενημερώσει τον οδοντιατρικό κόσμο για τη νομοθεσία από την οποία προκύπτει ότι γνωμοδοτικό όργανο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι ο ΙΣΑ!

Τα μέλη της ΕΟΟ έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας και στον ΙΣΑ εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τους προσβλητικούς και υποτιμητικούς ισχυρισμούς για τον οδοντιατρικό κλάδο. «Οι ισχυρισμοί του ΙΣΑ παραπέμπουν σε πρωτόγνωρες και ανεπίτρεπτες νοσηρές αντιλήψεις, τις οποίες ουδείς ιατρικός Σύλλογος μέχρι σήμερα διανοήθηκε να διατυπώσει, σεβόμενος την ισχύουσα Νομοθεσία, δεοντολογία, επιστημονική πραγματικότητα και την ταυτότητα του λειτουργήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Οι οδοντίατροι στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι διενεργούν καθημερινά ενδοστοματικές ενέσεις, πολλαπλάσιου βαθμού δυσκολίας από τις ενδομυϊκές ή τις ενδοφλέβιες ενέσεις, ενώ κατέχουν την κατάλληλη επιστημονική και κλινική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως αλλεργικών αντιδράσεων.

Σε περίπτωση που ο ΙΣΑ δεν ανακαλέσει τα υποτιμητικά σχόλια για τους οδοντιάτρους, η ΕΟΟ θα προχωρήσει στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων προστασίας, λόγω παράνομης προσβολής και πρωτοφανούς δυσφήμισης της επιστημονικής ικανότητας του οδοντιατρικού κόσμου.

Τα μέλη της ΕΟΟ θα αποστείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στην Ομοσπονδία των Οδοντιάτρων των Δημόσιων Φορέων και σε περίπτωση που δεν λυθεί το ζήτημα, θα ζητήσουν την παραίτηση του –μη ιατρού- διοικητή της 1ης ΥΠΕ που αντέγραψε την ατυχή διατύπωση του ΙΣΑ για τους οδοντιάτρους και έστειλε την κατάπτυστη εγκύκλιο στις Μονάδες Υγείας».