Μεγάλη ανησυχία στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και στα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς και στην ίδια την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός από τα δύο κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, τα οποία επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα από τα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.


Πρόκειται για δύο κρούσματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί το ένα στην Αθήνα και το άλλο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι η σχετική ιχνηλάτηση θα φέρει στα αρμόδια εργαστήρια και άλλα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και τα δύο κρούσματα έχουν διαγράψει κινητικότητα εντός της κοινότητας.


Με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει τη Δευτέρα 71 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, ενώ ολόκληρη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε επίσης τη Δευτέρα 72 νέα κρούσματα, το μεταλλαγμένο στέλεχος θεωρείται ότι αναπτύσσεται ήδη στην κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας.


Το γεγονός ότι το κρούσμα με το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, αφορά άτομο παραγωγικής ηλικίας, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για την πυκνότητα των επαφών του και την κινητικότητα του στελέχους.


Σημειώνεται ότι και τα δύο κρούσματα φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς συμβαίνει επίσης με τα υπόλοιπα 24 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, τα οποία έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.


Πάντως, μόνον τα σημερινά δύο από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί στην κοινότητα, ενώ τα υπόλοιπα 24 είχαν εντοπιστεί κατά τους ελέγχους σε πύλες εισόδου της χώρας μας.