«Λογικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, λέγοντας ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να υιοθετήσουν κάτι τέτοιο».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα θα τα καταφέρει στο επίπεδο των εμβολιασμών», ενώ τόνισε πως «δόθηκε υπερβολική προτεραιότητα στους υγειονομικούς».

Την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ τους ανοίγματος του λιανεμπορίου όπως επίσης των γυμνασίων και των λυκείων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1:


Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο καθηγητής Γενετικής σημείωσε: «Εγώ θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λογικό αυτό, δεν είναι παραβίαση δικαιωμάτων. Είναι ουσιαστικά προσφορά ελευθερίας».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα μπορέσει η ΕΕ να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν θα είναι εύκολο διότι υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στο πως αντιλαμβάνονται οι χώρες, και εσωτερικά οι διάφορες πλευρές της κοινωνίας κάθε χώρας, το τι θα πει ελευθερία και δικαιώματα του ανθρώπου. Στην Ελβετία για παράδειγμα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο, εδώ δεν μπορεί να υιοθετήσει νομικά ένα lockdown το οποίο θα είναι απόλυτα νομικά περιοριστικό».

«Ουσιαστικά είμαστε σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων του ατόμου και των υποχρεώσεων του ατόμου στην κοινωνία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την εικόνα των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ανέφερε: «Υπάρχουν δύο πλευρές, η μια πλευρά έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα ξεδιπλώνεται ο εμβολιασμός σε όποιους εμβολιάζονται. Αυτό νομίζω ότι δεν πάει άσχημα, μπορεί να πάει καλύτερα αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα τελικά μπορεί να λειτουργήσει και να καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νομίζουμε. Δηλαδή όπως κάναμε στους Ολυμπιακούς το ’04 που σε πάρα πολύ λίγο διάστημα καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν έτοιμοι».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σχετικά αργά αλλά αυτό το έκαναν και άλλες χώρες αλλά ακριβώς αυτή η προχειρότητα κατά κάποιο τρόπο του πως γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα δίνει και η ευελιξία. Δηλαδή ξαφνικά μπορεί η Ελλάδα να κάνει μαζικά, όπως κάνει το Ισραήλ, χωρίς να μπαίνει σε αυτή την γραφειοκρατική τυπικότητα όπως έχουν οι άλλες χώρες. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει με μια επιθετική αύξηση προς το τέλος γιατί το κίνητρο της οικονομία προς το καλοκαίρι θα είναι τεράστιο επομένως όταν θα πλησιάζει ο Μάιος και δεν θα έχει εμβολιαστεί αρκετός κόσμος νομίζω ότι όλοι θα δώσουν τα πάντα για να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία. Η Ελλάδα μπορεί να δουλέψει επιθετικά και τελευταία στιγμή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμένα περισσότερο για την καθυστέρηση με απασχολεί η προτεραιοποίηση. Εκείνο που φοβάμαι εγώ είναι δύο πράγματα, το πρώτο έχει να κάνει με την υπερ-προτεραιοποίηση που σημαίνει ότι κάνουμε τόσο λεπτομερή προτεραιοποίηση που θα μπερδέψουμε τα μπούτια μας. Δηλαδή αυτή η διαδικασία της υπερ-οργάνωσης είναι κακή, καλύτερα χωρίσουμε τον κόσμο σε τρεις ομάδες να εμβολιαστεί η πρώτη, μετά η δεύτερη μετά η τρίτη χωρίς ιδιαίτερη προτεραιοποίηση», επισήμανε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Το δεύτερο που φοβάμαι με την προτεραιοποίηση είναι οι συνδικαλιστικές πιέσεις. Αυτό που ακούω να εμβολιαστούν πρώτοι οι εκπαιδευτικοί δηλαδή λέμε από τη μια και συμφωνώ ότι τα σχολεία είναι ασφαλή δραστηριότητα και από την άλλη λέμε να εμβολιάσουμε τους εκπαιδευτικούς γιατί έχουν υψηλό ρίσκο; Δεν πρέπει να πάμε εκεί, πρέπει να πάμε καθαρά με υγειονομικά κριτήρια, θεωρώ μάλιστα ότι δόθηκε υπερβολική προτεραιότητα στους υγειονομικούς. Καλώς είναι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί νομίζω όμως ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν και 20 με 25 χιλιάδες άνθρωποι άνω των 85», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα εμβόλια, ο καθηγητής επισήμανε: «Θεωρώ ότι θα έχουμε τέσσερα εμβόλια τα οποία θα είναι πολύ καλά και πολυ αποτελεσματικά χωρίς στην ουσία να υπάρχει νόημα επιλογής ακόμα και αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα».

Ερωτηθείς ποιο εμβόλιο θα επέλεγε να κάνει, απάντησε: «Θα έκανα οποιοδήποτε εμβόλιο χωρίς συζήτηση, ο μόνος λόγος που θα έκανα ή της Moderna ή της Pfizer είναι από επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί είναι μια καινούργια τεχνολογία, για να λεω ότι έκανα την πιο πρόσφατη τεχνολογία. Μόνο για αυτό, από πλευράς αποτελεσματικότητας δεν νομίζω ότι έχει καμία σημασία».

Ερωτηθείς αν η τεχνολογία MRNA θα φέρει σύντομα καλύτερα αποτελέσματα και σε άλλες ασθένειες και ανίατα νοσήματα, ανέφερε: Ναι διότι αυτή η τεχνολογία έχει υπερβολική ευελιξία δηλαδή μας δίνει τη δυνατότητα με μεγάλη ακρίβεια να επέμβουμε σε συγκεκριμένα μέρη. Η τεχνολογία του να βάζουμε RNA κάπου και να εκφράζεται ένα γονίδιο και να παράγατε πρωτεΐνη είναι κάτι που το χρησιμοποιούμε στη μοριακή βιολογία δεκαετίες τώρα για να δούμε πως μια πρωτεΐνη έχει επιδράσει σε ιστούς, σε ζώα, σε οργανισμούς που είναι μοντέλα για έρευνα».

«Επομένως τη χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία και έχουμε βρει μάλιστα και τρόπους στοχευμένα να καθοδηγούμε αυτό το μόριο να μπει σε κύτταρα συγκεκριμένου τύπου επομένως η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό πιο συγκεκριμένο για ιατρική πια και όχι για έρευνα ώστε να έχουμε δηλαδή πολύ μικρό περιθώριο λάθους, αυτό θα μας φέρει πάρα πολύ κοντά στο να στοχεύουμε, να εκφράζουμε συγκεκριμένα γονίδια εκεί που πρέπει και αυτό είναι και για τον καρκίνο όπως και σε σπάνιες ασθένειες γενετικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της έναρξης του click away καθώς και της επιστροφής των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία, ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε: «Η απάντησή μου είναι ναι και παραπάνω από ναι γιατί βλέπω ότι αυτό που ονομάζεται lockdown αυτή τη στιγμή δεν είναι lockdown. Θεωρώ ότι χρειάζεται να ανοίξουμε ένα μέρος της κοινωνίας. Νομίζω ότι τώρα είμαστε σε καλή, όχι τέλεια αλλά καλούτσικη επιδημιολογική κατάσταση έτσι ώστε να απελευθερώσουμε μέρη της δραστηριότητας της κοινωνίας, να αποσυμπιεστεί η κατάσταση».

«Θα μειωθούν τα παρατράγουδα και οι ατασθαλίες γιατί ο κόσμος θα έχει διεξόδους που είναι νόμιμες και θα επιτρέπονται και νομίζω ότι εκεί αν υπάρχει ένα συγκεκριμένος έλεγχος θα έχουμε καλύτερα επιδημιολογικό αποτέλεσμα από ότι έχουμε τώρα. Εγώ λοιπόν είμαι θετικός όχι μόνο να ανοίξουν τα σχολεία, να ανοίξουν και τα μαγαζιά και με ραντεβού μέσα στο μαγαζί όχι με το click away», κατέληξε.