Δεν είναι μόνοι τους οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, στην αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19, καθώς μια σειρά φαρμάκων, αλλά και κλινικών μελετών, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, συνεισφέρουν τα μέγιστα στη θεραπεία από τη νόσο.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, 10 είναι οι κλινικές μελέτες οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι οποίες αφορούν 10 φάρμακα, ενώ στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 334 τέτοιες κλινικές μελέτες, οι οποίες αφορούν 25 φάρμακα.

Το γνωστό αντι-ιικό φάρμακο remdesivir, αλλά και η δεξαμεθαζόνη, η κλασική κορτιζόνη δηλαδή, αποτελούν φάρμακα πρώτης γραμμής και ευρείας χορήγησης στους ασθενείς με νόσο COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας. Και τα δύο αυτά φάρμακα χορηγούνται σε συνδυασμό με απλή χορήγηση οξυγόνου ή high flow οξυγόνου σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται είτε σε απλές κλίνες COVID-19 είτε σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Αλλες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες, όμως, προσφέρονται κυρίως μέσω κλινικών μελετών στους ασθενείς με νόσο COVID-19, είναι η ιντερφερόνες Α και Β, τα παράγωγα αίματος, δηλαδή η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, η υπεράνοσος γ-σφαιρίνη, τα μονοκλωνικά αντισώματα και οι ανοσοτροποιητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η γνωστή μας κολχικίνη και η βαρισιτινίμπη.

Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τις δέκα κλινικές μελέτες για φάρμακα τα οποία δοκιμάζονται στην αντιμετώπιση νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, που έχουν εγκριθεί και «τρέχουν» στη χώρα μας, υπό έγκριση βρίσκονται άλλες δύο κλινικές μελέτες. Συγκεκριμένα, η καναδέζικη μελέτη ColCorona και η μελέτη των μονοκλωνικών αντισωμάτων της εταιρείας Regeneron.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τις σχετικές κλινικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε κλινικές δοκιμές στη χώρα μας δοκιμάζονται:

  1. Η προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία (μελέτη ESCAPE) και η φωσφορική χλωροκίνη (μη τυχαιοποιημένη μελέτη HOPE).
  2. Η αξιολόγηση του κινδύνου από τον βιοδείκτη suPAR και η πρώιμη αντιμετώπιση της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας εξαιτίας της νόσου COVID-19, με τη χορήγηση anakinra (ανοικτού-τύπου, μη τυχαιοποιημένη μελέτη SAVE).
  3. Η τριιωδοθυρονίνη για τη θεραπεία των σοβαρά νοσούντων ασθενών με λοίμωξη από COVID-19 (μελέτη ThySupport).
  4. Η αξιολόγηση της αντιφλεγμονώδους δράσης της κλαριθρομυκίνης στην πρώιμη βελτίωση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (ανοικτή, μη τυχαιοποιημένη μελέτη ACHIEVE).
  5. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της ανεκτικότητας του IMU-838, ως επιπρόσθετης θεραπείας στην καθιερωμένη θεραπεία εκλογής.
  6. Η δοκιμή ασφάλειας, ανεκτικότητας και αποτελεσματικότητας υπεράνοσης ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ενήλικων νοσηλευόμενων ασθενών κατά την έναρξη της κλινικής εξέλιξης της COVID-19 (INSIGHT 013, ITAC).
  7. Μια πολυκεντρική, προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, τυφλή ελεγχόμενη δοκιμή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας όλων των ερευνητικών θεραπειών για τη θεραπεία του COVID-19 σε νοσηλευόμενους ενήλικες.
  8. Μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για την ενίσχυση της εκπαιδευμένης ανοσιακής απόκρισης μέσω εμβολιασμού με Bacillus CalmetteGuérin, με σκοπό την πρόληψη της COVID-19 λοίμωξης (μελέτη ACTIVATE II).
  9. Μια μελέτη για τη χορήγηση του remdesivir.
  10. Μια προοπτική, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή - τυφλή μελέτη, για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της ανεκτικότητας του IMU-838 ως επιπρόσθετης θεραπείας στην καθιερωμένη θεραπεία εκλογής από τον ερευνητή σε ασθενείς με νόσο COVID-19.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου