Παρά το lockdown, η διασπορά παραμένει μεγάλη και το επιδημιολογικό φορτίο σε υψηλά επίπεδα

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 16.617.

Από αυτά τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 632, 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία.

Οι ειδικοί προβληματίζονται διότι όπως φαίνεται παρά το lockdown η αλυσίδα της διασποράς δεν σπάει με αποτέλεσμα η πίεση στο ΕΣΥ να είναι αφόρητη.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου που έκανε λόγο για «πινγκ πονγκ διασποράς μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Επεσήμανε επίσης πως αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, παρά το lockdown, δεν μειώθηκε η κινητικότητα του πληθυσμού, τουλάχιστον στον βαθμό που συνέβη στην πρώτη καραντίνα.

Τι είναι το «πινγκ πονγκ»

Όπως εξήγησε η ίδια, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή ξεσπάει μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη διασπορά στα σπίτια αυτών των ανθρώπων.

Ο Δεκέμβριος είναι πάντα ένας δύσκολος μήνας, φέτος θα είναι πολύ πιο δύσκολος και λόγω της κόπωσης από το lockdown κατέληξε.