Μείωση κατά 11% παρουσίασαν τα κρούσματα του κορoναϊού στην χώρα μας το τελευταίο επταήμερο, για πρώτη φορά έπειτα από 16 τουλάχιστον εβδομάδες.

Πρόκειται ίσως για την πιο θετική είδηση σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας που ακολουθεί τα δεδομένα στις νέες διαγνώσεις άλλων χωρών – όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Μ. Βρετανία– όπου παρουσιάζεται συρρίκνωση της τάξης 30-60%.

Αντιθέτως οι θάνατοι παρουσιάζουν δραματικές αυξητικές τάσεις κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχισθεί για 15-20 μέρες.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για την πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα τα οποία, το τελευταίο τετράμηνο, παρουσίαζαν διαρκή αύξηση από 10% εως 95% κάθε εβδομάδα, με πιο ενδεικτική τη ραγδαία επιδείνωση στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου που τετραπλασιάστηκαν.

Στις 31 έως 20 Οκτωβρίου ήταν 3.409, την επόμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 6.283 και εκείνη στις 27 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου συνέχισαν τη σχεδόν κατακόρυφη άνοδο με 11.494 νέες διαγνώσεις.



Μείωση των κρουσμάτων έφερε η καραντίνα

Την περίοδο 3 έως 10 Νοεμβρίου ανήλθαν σε 16.324 οι νέοι φορείς. Από τα μέσα Νοεμβρίου κι ενώ η χώρα είχε εισέλθει στην «καραντίνα» ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε (σε 11 %) και το τελευταίο επταήμερο παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συνολικά, λιγότερα κρούσματα.

Συνεχής η αύξηση των θανάτων

Αντιθέτως, διαρκής είναι η αύξηση των θανάτων που αποτυπώνεται με μία διαφορά 15-20 ημερών από την άνοδο του αριθμού των νέων φορέων. Είναι ενδεικτικό ότι τις δύο εβδομάδες από 13 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου, οπότε σημειωνόταν αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων ο αριθμός των θανάτων ήταν σταθερός στους 62-66.

Την τελευταία τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν σε 587, ενώ την προηγούμενη ήταν 362 (αυξηση 62% στο τελευταίο επταήμερο) .