Αυστηρή προειδοποίηση απεύθυνε ο Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ.Γκίκας Μαγιορκίνης για την ανάγκη της πειθαρχίας στα μέτρα που ανακοινώνονται κατά του κοροναϊού. Ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, σημείωσε πως σύμφωνα με έρευνα, αλλά και με βάση τα όσα αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, είναι «πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του κοροναϊού στις πόλεις». Σημείωσε μάλιστα ότι οι άνθρωποι στα χωριά δείχνουν να πειθαρχούν και να προσαρμόζονται ευκολότερα με τα νέα μέτρα, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις πόλεις.

 Αναφερόμενος σε νέες έρευνες για την πανδημία, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως φαίνεται ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.

 «Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού» είπε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δραστική σε ένα χωριό, σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων.

 Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερη επιμονή και υπομονή, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα.