Κάτω από 200 είναι για ακόμη μια ημέρα τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 169 νέα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 290.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Από αυτά, 2.274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

42 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.

Από αυτούς, 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας ακόμη θάνατος

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μαγιορκίνης: Υπάρχουν τάσεις υποχώρησης - Δεν εφησυχάζουμε

Την ενημέρωση σήμερα κάνουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη μείωση των ημερησίων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 169 νέα κρούσματα και ένα θάνατο από τον φονικό ιό στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι στα θετικά στοιχεία είναι μια υποχώρηση των κρουσμάτων στους νέους ανθρώπους και στα αρνητικά είναι ότι αυξήθηκαν λίγο οι διασωληνωμένοι.

Είπε ακόμα ότι όσον αφορά στα κρούσματα στην Μόρια βρέθηκαν 35 θετικοί στον κοροναϊό.

Ακόμα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η ιατρική δεν είναι δόγμα, δεν έχει στεγανά και τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχτεί η χρησιμότητα της μάσκας. Μίλησε για σχετικά μικρή θυσία «που πρέπει να κάνουμε όλοι για να προστατευτεί η υγεία και οι αγαπημένοι μας».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον φονικό ιό.

Χαρδαλιάς: Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σε λίγες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας όλων των δομών εκπαίδευσης.

Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε τις υποχρεώσεις τόσο των μαθητών, όσο και των δασκάλων αλλά και των γονέων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η υγεία των παιδιών και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους τους μαθητές σε όλες τις τάξεις. Υποχρεωτική είναι η μάσκα επίσης και για τους δασκάλους αλλά και τους επισκέπτες του σχολείου.

Τόνισε την ανάγκη επίσης της εκπαίδευσης των μικρών μαθητών για την χρήση και εξοικείωση με την μάσκα, κάτι που θα περιλαμβάνεται στη διδασκαλία των πρώτων τάξεων.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά και στην μεταφορά των μαθητών και των συνοδών αυτών.

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις μόνο για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία θα αναφέρονται στην σχετική ΚΥΑ.

Τέλος, σημείωσε πως δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, ενώ όσες διδακτικές επισκέψεις ή περίπατοι πρέπει να γίνονται θα γίνονται μόνο με την χρήση μάσκας.