Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός διπλού κύματος επιδημιών, του νέου κοροναϊού και της γρίπης, το φθινόπωρο κρούουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας πως ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα πρέπει να μπει στον προγραμματισμό όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες συλλοιμώξεις.

«∆εν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην εμβολιασθούν φέτος μαζικά κατά της γρίπης οι υγειονομικοί της χώρας μας, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και λοιπό προσωπικό του συστήματος υγείας, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα διπλό κύμα επιδημιών, του νέου κοροναϊού SARS-COV2 και της γρίπης. Εάν συμβεί να αντιμετωπίσουμε το διπλό κύμα, αυτό θα μας ταλαιπωρήσει ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο του 2021, με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ασφυκτική πίεση προς το σύστημα υγείας. Στη σκληρή μάχη μας κατά της νόσου COVID-19 θα σημειώνουμε διαρκείς απώλειες γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα νοσούν από γρίπη και θα βγαίνουν εκτός μάχης για ικανά χρονικά διαστήματα».

Αυτά τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση και έκδηλη ανησυχία σήμερα στα «Π» ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τα θέματα του SARS-COV2, Ηλίας Μόσιαλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει ήδη οργανώσει την προμήθεια 3,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά της γρίπης για τη χώρα μας και ο κ. Μόσιαλος εξηγεί στα «Π» ότι «αυτή η ποσότητα είναι καθ’ όλα επαρκής, προκειμένου να εμβολιασθούν κατά της γρίπης όλοι οι υγειονομικοί, καθώς και όλοι οι συνάνθρωποί μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού της χώρας μας». Από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει κανονικά και φέτος στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, καθώς η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης είναι οι μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους, ενώ, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το χρονικό διάστημα στο οποίο καταγράφονται κρούσματα γρίπης.

ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ

Την απόλυτη αξία και σημασία του καθολικού εμβολιασμού κατά της γρίπης επεσήμανε, άλλωστε, την περασμένη Τρίτη και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας. «Οι συλλοιμώξεις είναι ένα συχνό φαινόμενο. Στην περίπτωση του νέου κοροναϊού και της εποχικής γρίπης, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικούς υποδοχείς για να εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας κάνουμε το απόλυτο που μπορούμε για τη γρίπη. Να γίνει έγκαιρα ο εμβολιασμός αλλά και τα αντιιικά φάρμακα να χορηγούνται εγκαίρως. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης ειδικά για τους ηλικιωμένους που διαβιούν σε κλειστές δομές. Έχει εφαρμοστεί επιτυχώς στο παρελθόν σε οίκους ευγηρίας. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα είναι έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στις κλειστές δομές».

Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών και περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυϊκά νοσήματα.

Επίσης, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, και στις εξής ομάδες: Σε παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye έπειτα από γρίπη, σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, σε κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων), σε στρατεύσιμους στα κέντρα κατάταξης και ειδικά σε όσους κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).

Επίσης σε επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Προβληματίζουν τα στοιχεία και οι κλειστές ομάδες

Η μετάδοση του COVID-29 σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου εντός του Αυγούστου καταγράφηκαν τέσσερις σημαντικές συρροές, απασχολεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. «Καταγράψαμε 137 περιστατικά σε κλειστές δομές τον Αύγουστο. Αφορούσαν ενοίκους και προσωπικό. Δυστυχώς είχαμε και αρκετούς θανάτους. Μόνο σε μία δομή είχαμε 21 θανάτους έως σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας το σχετικό κλίμα.

Μόλις την Τετάρτη, μάλιστα, θετικός στον κοροναϊό επιβεβαιώθηκε ότι είναι μετανάστης 40 ετών, σομαλικής καταγωγής, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) για 14 ημέρες.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των συνολικών επιδημιολογικών δεδομένων από την αρχή της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS-COV2 μέχρι σήμερα στη χώρα μας, καταλήγοντας σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και διαπιστώνοντας το ίδιο σημαντικά στοιχεία. Ίσως το πιο εντυπωσιακό και θλιβερό σχετικό στοιχείο είναι ότι τρεις νέοι άνδρες (1,1% επί του συνόλου των θανάτων), στην ηλικιακή κατηγορία των 18-39 ετών, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου COVID-19. Μάλιστα, εκείνοι οι τρεις νέοι άνδρες δεν είχαν καν διασωληνωθεί και πέθαναν εκτός ΜΕΘ.

Επίσης, άλλο ένα εντυπωσιακό όσο και ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημίας στη χώρα μας, 628 ανήλικοι (6,3% επί του συνόλου των ασθενών), στην ηλικιακή κατηγορία των 0-17 ετών, έχουν νοσήσει από COVID-19, εκ των οποίων, μάλιστα, τα 350 είναι αγόρια.

Ακόμη εντυπωσιακό είναι ότι πρώτη σε ασθενείς ηλικιακή κατηγορία είναι αυτή των 18-39 ετών, με 4.519 ασθενείς με νόσο COVID-19 (45,4% επί του συνόλου των ασθενών), εκ των οποίων οι 2.552 είναι άνδρες.

Η ηλικιακή κατηγορία που ακολουθεί στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης είναι αυτή των 40-64 ετών, με 3.473 ασθενείς με νόσο COVID-19 (34,9% επί του συνόλου των ασθενών), εκ των οποίων οι 1.916 είναι άνδρες. Τέλος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 3.386 φθάνουν σήμερα τα ενεργά κρούσματα της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, ενώ, με βάση τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τις 6.128 φθάνουν επίσης σήμερα οι επαφές των ενεργών κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 10.000 συνάνθρωποί μας παραμένουν σήμερα σε καραντίνα, με περίπου 700-800 από αυτούς να έχουν συλληφθεί αρμοδίως να έχουν σπάσει παράνομα την καραντίνα τους.

Την ίδια στιγμή, στα 237 την ημέρα έφθανε ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων πριν από τρεις εβδομάδες, με αυτόν τον μέσο όρο να μειώνεται στα 213 την ημέρα πριν από δύο εβδομάδες. Το γεγονός αυτό κάνει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργεί-ου Υγείας και την κυβέρνηση να αισιοδοξούν ότι η εξάπλωση της επιδημίας βρίσκεται ήδη υπό μερικό έλεγχο, δεδομένου μάλιστα ότι ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με νόσο COVID-19 παραμένει σταθερά και αισθητά κάτω από τους πενήντα.

Παράλληλα, ανασκοπώντας την επιδημιολογική κατάσταση του Αυγούστου, η εν λόγω επιτροπή διαπίστωσε ότι 4.880 κρούσματα ήταν εγχώρια και 759 εισαγόμενα. Το 29% από αυτά ήταν εντελώς ασυμπτωματικά.

Από εκείνα που διερευνήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το 67% ανέφερε στενή επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 681 περιστατικά ήταν μέρος σημαντικών συρροών από επαγγελματικούς χώρους και κοινωνικά γεγονότα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου