Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού που σημειώνει καθημερινά η χώρα μας θέτει επί ποδός την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι και νέα ακόμη πιο αυστηρά, αλλά και οδυνηρά για την οικονομία μας, μέτρα.

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, η επιστροφή των παραθεριστών στους τόπους διαμονής τους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με τους ειδικούς να συστήνουν ακόμη και lockdown.

«Θα πληρώσουμε ακριβά την απερισκεψία του καλοκαιριού. Τις συναυλίες, τα μπαρ, τα πάρτι, τον εκκλησιασμό, τα πανηγύρια, ακόμη και όσους δεν συμμορφώνονται με την χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς. Όταν περάσει το καλοκαίρι, ο χειμώνας θα μας βρει πολλούς χωρίς δουλειά,  καθώς αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δεν θα αποφύγουμε ένα lockdown, κάτι που η οικονομία μας δεν θα αντέξει», προειδοποιούν οι επιστήμονες, ωστόσο οι έλεγχοι δείχνουν ότι τα μέτρα δεν βρίσκουν απόλυτη ανταπόκριση από μερίδα πολιτών.

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νίκος Σύψας είπε πώς ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων.

 «Πραγματικά, τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», τόνισε χαρακτηριστικά συμβουλεύοντας όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους για τουλάχιστον 7 ημέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

 Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χαρδαλιάς, χθες, έκανε επιπλέον λόγο: 

Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις, όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.