Με επιθετικό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα μας καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες σημειώνονται πάνω από 150 νέα κρούσματα, γεγονός που φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το σενάρια για lockdown τοπικά ή κλαδικά, με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη να είναι οι επόμενες περιοχές στην black list μετά τον Πόρο.

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και η ανησυχία της κυβέρνησης και των Αρχών να εντείνεται για την διασπορά του ιού κάτι που επιβεβαιώνεται και από την κινητικότητα που παρατηρείται στο Μαξίμου με τις απανωτές συσκέψεις με τους υγειονομικούς φορείς, αλλά και με την απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να «κλειδώσει» αν χρειαστεί ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα επιστρέψουν οι Θεσσαλονικείς στην πόλη.

 Μέρα με τη μέρα, όπως αποκαλύπτουν τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα αυξάνονται και έτσι είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τοπικό lockdown στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Καθημερινά και πιο κοντά έρχεται το σενάριο ενός τοπικού Lockdown και στην Αθήνα καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται.  Στην Αθήνα σημειώθηκε χθες  νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 46 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, ενώ 38 επιβεβαιώθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η ανησυχία των υγειονομικών Αρχών, αλλά και της κυβέρνησης εντείνεται από την μεγάλη διασπορά που παρατηρείται στην χώρα, καθώς 21 περιοχής καθημερινά σημειώνουν νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα να είναι ενεργός σε όλη την Ελλάδα ο κοροναϊός.
Με το βλέμμα στραμμένο στις καθημερινές αποτυπώσεις των κρουσμάτων του κοροναϊού στην κοινότητα, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η… επιχείρηση αφύπνισης της κοινωνίας και η επανεμφάνιση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, αποτελεί "καμπανάκι επικείμενου κινδύνου", στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχιστούν οι κρίσιμες τηλεδιασκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και ου αρμόδιους φορείς της Υγείας.

 Στον αέρα η ΔΕΘ

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν σήμερα οι επιστήμονες στη σύσκεψη που είχαν με φορείς της Θεσσαλονίκης σχετικά με την διοργάνωση της ΔΕΘ.

 Στην ίδια σύσκεψη όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν για την περιφέρεια συζητήθηκε το θέμα της ΔΕΘ και υπάρχουν σκέψεις για ματαίωσή της.

 Η αβέβαιη διεξαγωγή της φετινής ΔΕΘ 2020, είναι κάτι που προβληματίζει τόσο τους πολιτικούς όσο και τους επιχειρηματικούς φορείς, καθώς τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Γερμανία και οι επιχειρήσεις που εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι πολλές και σημαντικές.

 Σημειώνετια ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άφησε κκαι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

 Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα περιμένουμε από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία από την κυβέρνηση στη φετινή ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά «κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διοργάνωσή της δεν είναι ακόμη βέβαιη.

 Και έσπευσε να συμπληρώσει «φέτος είναι μία χρονιά που είδαμε να αναβάλλονται Ολυμπιακοί Αγώνες. Βλέπουμε ότι πολύ μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη για παράδειγμα όπως το Οkotberfest 2020 στη Γερμανία αναβάλλεται. Εμείς θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών. Δεν θα κάνουμε τίποτα διαφορετικό».

   Υπενθυμίζεται πως πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται και το lockdown στη Θεσσαλονίκη.  

Νέα μέτρα
Σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την  Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για  επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις. Τέλος. αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.