Η Επιτροπή Εκτίμησης Επειγουσών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα, έξι μήνες αφότου χαρακτήρισε την πανδημία του νέου κοροναϊού «επείγουσα, παγκόσμια υγειονομική κατάσταση».

 «Την Πέμπτη συμπληρώνονται έξι μήνες από την κήρυξη της Covid-19 ως κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας εμβέλειας», υπενθύμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω διαδικτύου. Εκείνη την ημέρα, στις 30 Ιανουαρίου, «υπήρχαν λιγότερα από 100 κρούσματα εκτός της Κίνας και κανένας νεκρός», πρόσθεσε.

 Την περασμένη Παρασκευή, ο ΠΟΥ παρατηρούσε εντατική αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού, ευτυχώς σε περιορισμένο αριθμό χωρών το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, ο οργανισμός, επεσήμανε πως παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και στην Ευρώπη.

16 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού σε έξι μήνες

 Μέσα σε έξι μήνες, ο νέος κοροναϊός μόλυνε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι νεκροί είναι σχεδόν 650.000 σε όλον τον κόσμο. «Θα συγκαλέσω την Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα για να επανεξετάσουμε την κατάσταση», συνέχισε ο Τέντρος, αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 «Τους έξι τελευταίους μήνες ο ΠΟΥ εργάστηκε ακατάπαυστα για να στηρίξει τις χώρες. Είμαι υπερήφανος για τον Οργανισμό μας», είπε ο Δρ Τέντρος, υπερασπιζόμενος το έργο του. Έργο το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα όλο αυτό το διάστημα, τόσο από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο όμως και από αρκετούς επιστήμονες.

 «Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας» ως προς τον κοροναϊό

Αναφέροντας τα διάφορα μέτρα που εισηγήθηκε, ο Δρ. Τέντρος δήλωσε ότι έγινε «απίστευτη δουλειά» αλλά πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμη μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας» ως την αποτελεσματική καταπολέμηση του κοροναϊού.

 Ο ΠΟΥ επικρίθηκε, κυρίως από τις ΗΠΑ, επειδή καθυστέρησε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην Κίνα. Μάλιστα η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τον Οργανισμό «μαριονέτα» που «έχει εξαγοραστεί» από το Πεκίνο και στις αρχές Ιουλίου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον ΠΟΥ.