Διαβάζουμε όλοι μας ορισμένα ρεπορτάζ σε μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα οποία ισχυρίζονται ότι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα του νέου κοροναϊού, δηλαδή εκείνα για τα οποία δεν έχει προσδιορισθεί προς το παρόν κάποια γνωστή πηγή μόλυνσης, σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι τόσα στον αριθμό, που προκαλούν την ανησυχία των ειδικών επιδημιολόγων και των αρμοδίων παθολόγων λοιμώξεων στη χώρα μας.
Ίσως δεν υπάρχει κάποια άλλη δημοσιογραφική εκτίμηση, η οποία να είναι πιο λανθασμένη από αυτήν.

Ανησυχία υπάρχει, βεβαίως, στους ειδικούς επιδημιολόγους και τους αρμοδίους παθολόγους λοιμώξεων στη χώρα μας, αλλά όχι για τον – σταθερά χαμηλό, άλλωστε – απόλυτο αριθμό των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αριθμό, μάλιστα, τον οποίον ουδείς γνωρίζει πέραν την γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διαβεβαιώνει πάντα και σε κάθε ευκαιρία ότι «’ορφανά’ κρούσματα δεν υπάρχουν», με την έννοια ότι τα περισσότερα παύουν σε λίγες ημέρες να είναι «ορφανά», καθώς η αποτελεσματική ιχνηλάτησή τους φανερώνει τελικά τις πηγές της μόλυνσής τους.

Τι είναι εκείνο το οποίο ανησυχεί, όμως, τους ειδικούς επιστήμονες; Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί στα parapolitika.gr:

«Δεν είναι ακόμη μεγάλος ο αριθμός των ‘ορφανών’ κρουσμάτων. Απλώς, υπάρχει σταθερά ένας μικρός αριθμός τέτοιων κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μία ήπια μετάδοση στην κοινότητα. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πιθανολογικά ότι, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να δούμε κάποια γεγονότα υπερμετάδοσης του νέου κοροναϊού, στην περίπτωση κατά την οποία αυτή η κινητικότητα φτάσει στις εστίες συγχρωτισμού».
Η κοινωνική πραγματικότητα και οι εικόνες του συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά, beach bar κ.ά. είναι τα στοιχεία τα οποία ανησυχούν σφόδρα, λοιπόν, τους ειδικούς επιστήμονες και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας, συνωστισμός ο οποίος απειλεί κάθε στιγμή να «συναντηθεί» με κάποιο κρούσμα της νόσου COVID – 19 και να εκδηλωθεί κάποιο φαινόμενο υπερμετάδοσης της νόσου.