Πλούσια είναι η δραστηριότητα των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες έχουν ριχθεί εδώ και δύο μήνες στη μάχη για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού SARS-CοV-2 στη χώρα μας, ενώ πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησαν να διενεργούν και τεστ αντισωμάτων για επιδημιολογικούς λόγους.

Ειδικότερα, οι 250 κινητές ομάδες, οι οποίες επιχειρούν σε όλη τη χώρα, με έμφαση στα νησιά και στις μεθοριακές περιοχές, μέσα σε 50 ημέρες έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές και έχουν λάβει 41.785 δείγματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «Π» ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, άμεση θα είναι η δημοσίευση της νέας προκήρυξης για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου άλλες 200 ΚΟΜΥ να ενταχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη δύναμη του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία προκήρυξη θα έχει συμπληρωθεί προκειμένου οι ΚΟΜΥ να διαθέτουν, πέρα από οδηγούς και νοσηλευτές, τεχνολόγους και άλλες ειδικότητες υγείας. «Ειδικά στην περιφέρεια της χώρας μας, οι ΚΟΜΥ είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει τον νέο θεσμό και όλοι ζητούν να πάνε να δώσουν δείγμα για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού. Τέτοια επιτυχία σε πρόγραμμα του ΕΟ∆Υ δεν έχω ξαναδεί! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το φαινόμενο», εξηγεί ο κ. Αρκουμανέας.
Ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ επισημαίνει ακόμη πως «οι ΚΟΜΥ κάνουν θαύματα! Μιλάω απολύτως αντικειμενικά και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε οι ίδιοι, εάν διαβάσετε τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού, περιφερειακού Τύπου. Έχουμε ξεπεράσει τις 50.000 εξετάσεις, ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, ενώ οι δυνατότητες που έχει δώσει ο νέος θεσμός στον ΕΟ∆Υ για ταυτόχρονες ιχνηλατήσεις επαφών σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες! Ο θεσμός των ΚΟΜΥ, δηλαδή, έχει δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στον οργανισμό».

Πέρα από τις δειγματοληψίες στον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, οι ΚΟΜΥ ενεργοποιούνται επίσης σε: κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της χώρας, οίκους φροντίδας ευπαθών ομάδων, δημοτικά και αγροτικά ιατρεία και δομές ημερήσιας φροντίδας, δομέ ς φιλοξενίας προσφύγων και πανεπιστημιακά ιδρύματα για τον έλεγχο αλλοδαπών φοιτητών. Σημειώνεται ότι οι ΚΟΜΥ του ΕΟ∆Υ έχουν χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα ∆ιοικητικής Μεταρρύθμισης 2014-2020.