Το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που εισήγαγε η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισχυρής διαφωνίας μεταξύ των αξιωματούχων της τράπεζας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

 Η διάθεση στο εσωτερικό της ΕΚΤ αντανακλάται στις διαφορετικές δηλώσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης: ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ο Φρανσουά Βιλερουά, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας.

 «Ο κίνδυνος είναι ότι μια τέτοια τριβή υπονομεύει ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης για να καθησυχάσει τους επενδυτές για τη βούληση της ΕΚΤ να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του ευρώ», τονίζει το Bloomberg.

 Από τη μια λοιπόν, ο Βάιντμαν θέλει να περιορίσει το εύρος του σχεδίου εν μέσω ανησυχίας ότι η υπερβολική χαλάρωση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ ο Βιλερουα είναι υπέρμαχος της μέγιστης ευελιξίας για να ενισχυθεί η υποστήριξη σε όσους το χρειάζονται περισσότερο σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 Ο Γερμανός τραπεζίτης σε ομιλία του τον προηγούμενο μήνα, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να βασίζονται στην ΕΚΤ για να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος της χρηματοδότησης τους για πάντα.

 "Ευελιξία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί", ανέφερε: "Είναι σημαντικό για μένα η νομισματική πολιτική να μην δίνει το λάθος κίνητρο στα δημόσια οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η κλείδα κατανομής προσφέρει στην ΕΚΤ έναν λογικό οδηγό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Ο δε Βιλερουα είχε πει στις 25 Μαϊου "Το να βασιζόμαστε στην κλείδα κατανομής για να καθορίζουμε τον όγκο των αγορών για την κάθε χώρα θα αποτελούσε έναν αχρείαστο περιορισμό που θα μείωνε την ίδια την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας".