Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», ξεκίνησε σήμερα, 1 Ιουλίου 2020, η πλήρης επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα τριών κλινών, είχε μετατραπεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε ΜΕΘ-Covid για πιθανά περιστατικά κορονοϊού σε νεογνά, παιδιά και εφήβους.

Η πρώτη παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβαση με εξωσωματική κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα σε παιδί-θήλυ, ηλικίας 9 ετών.

Επιπλέον, καταρτίστηκε πρόγραμμα εφημέρευσης της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας για τον μήνα Ιούλιο 2020, όπως επίσης και πίνακας εφημεριών του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος – ΚΕΜ.

Η αξιολόγηση νέων περιστατικών που προστίθενται στη καρδιοχειρουργική λίστα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, οπότε και αποφασίζεται ποια περιστατικά θα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ολοκληρώθηκε χθες, 30 Ιουνίου 2020, η μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων παιδιών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε έξι, στην πλήρως ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας.