«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους δεν είναι ημέρα ενάντια στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Δεν είναι ημέρα φόβου. Είναι ημέρα σεβασμού στην προσπάθεια των ανθρώπων να αλλάξουν τη ζωή τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία με τον τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν», αναφέρει δρ Χρήστος Κουιμτσίδης, Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά. Συμπληρώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, 26 Ιουνίου, «είναι ημέρα μάθησης για όλους μας μέσα από τη δύσκολη προσπάθειά τους να ξανακερδίσουν το έλεγχο πάνω στις αποφάσεις και τις επιλογές τους.

Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να αναπτύσσουμε συνήθειες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Δυνητικά όλοι μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο υπό αντίξοες συνθήκες, και άλλες ψυχοπιεστικές καταστάσεις συναισθηματικές ή κοινωνικές. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να κερδίσουμε ξανά τον έλεγχο.

Γι' αυτό ας αγκαλιάσουμε τον άνθρωπο, ας δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει σε αλλαγές που θεωρεί πιο σωστές για τη ζωή του, ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματά του, κι ας ακούσουμε τη φωνή του».