Από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» καραντίνας με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα 5.000 ευρώ και να ακολουθηθεί στη συνέχεια η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία.

Σύμφωνα με το skai.gr, σήμερα είναι σε καραντίνα 15181 άτομα, ενώ μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κλπ.

Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και 737 αστυνομικές «επισκέψεις» για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης. Επίσης, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ 11 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 3.068, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Κανένας νέος θάνατος δεν σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Από τα 3.068 κρούσματα, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στ. Πέτσας: «Δεν χρειάζεται καθολικό lockdown, αλλά περιορισμός κινήσεων»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως ο δείκτης R0 είναι πολύ χαμηλότερος κι από όταν η κυβέρνηση ήρε το lockdown, ωστόσο, υπογράμμισε, «πρέπει να προσέχουμε τοπικές εστίες», προσθέτοντας ότι μπορεί να μην χρειαστεί καθολικό lockdown αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αναφερόμενος στον εξέλιξη της πανδημίας σχετικά με το κορονοϊό είπε: «κατά τις τελευταίες αφίξεις μέχρι χθες, έγιναν περίπου 1.300 tests και βρέθηκαν 30 θετικά κρούσματα. Η μεγάλη πλειοψηφία- οι τέσσερις στους πέντε από τους ταξιδιώτες- ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ακόμα δει αύξηση κρουσμάτων από τουριστικές ροές. Περιμένουμε από 15 Ιουνίου και μετά σταδιακά αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου.

Γι’ αυτό θα παρουσιαστεί τα επόμενες μέρες από το Υπουργείο Υγείας και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η στρατηγική την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε για τα tests, ώστε να έχουμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα είναι λίγοι.