Μια από τις «ιστορικές» ήταν οι ενημερώσεις για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας καθώς μετά τέσσερις μήνες, ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους οι προγραμματισμένες ενημερώσεις και από εδώ και πέρα θα γίνονται γραπτώς. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, Τρίτη, ήταν η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση, τόσο του κ. Τσιόδρα, όσο και του Νίκου Χαρδαλιά. Οι δυό τους κάθε απόγευμα στις 6 μας ενημέρωναν για τις εξελίξεις, όσο όμως η κρίση φαίνεται να βρίσκεται σε μια πορεία που δεν αποτελεί κίνδυνο στο βαθμό που να επιβάλει καθημερινή ενημέρωση, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς επιστρέφουν στην… κανονικότητά τους.

Ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε με το δικό του αντίο και μάλιστα με το δικό του τρόπο, χωρίς να κρύψει τα συναισθήματά του. Έκανε μάλιστα και την δική του αυτοκριτική για την τετράμηνη έκθεσή του προς τους πολίτες, έχοντας πάντα το μέτρο του επιστήμονα αλλά και του ανθρώπου.

 «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώνοτας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

  «Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου.

Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β' παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον», ανέφερε και αφήνοντας τα συναισθήματά του να τον κυριεύσουν τόνισε:

 «Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές  άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει.   Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ.Τσιόδρας που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από το ποίημα «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

  Η προειδοποίηση Τσιόδρα

 «Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ.Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα