Στην κανονική λειτουργία τους ετέθησαν εκ νέου από τη ∆ευτέρα 4 Μαΐου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και έπειτα από σχετική εισήγηση εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα δημόσια νοσοκομεία διενεργούν το 50% του συνόλου των χειρουργικών επεμβάσεων, τις οποίες είχαν πραγματοποιήσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, ενώ η προσέλευση ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των ιδρυμάτων πραγματοποιείται με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις διενεργηθείσες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας όλης της χώρας, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, από πολύ χαμηλά σχετικά νούμερα ξεκίνησαν τη ∆ευτέρα 4 Μαΐου όλα τα ιδρύματα, με τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής να διενεργούν από την πρώτη αυτή ημέρα τις περισσότερες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις (143). Ακολουθούν σταθερά και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τη ∆ευτέρα 8 Μαΐου η 3η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε στις 4 Μαΐου με 60 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, και η 6η ΥΠΕ ∆υτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία ξεκίνησε αντίστοιχα με 54 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Στη συνέχεια, με τριψήφιο ημερήσιο αριθμό τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων εμφανίζονται μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου τόσο τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής όσο και εκείνα της 6ης, της 4ης και της 3ης ΥΠΕ. Συνολικά, το χρονικό διάστημα μεταξύ της ∆ευτέρας 4 Μαΐου και της Παρασκευής 15 Μαΐου διενεργήθηκαν 5.754 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις από όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κ. Κωτσιόπουλου, περίπου 2.000 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τους δέχονται καθημερινά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ των έξι από τις επτά ΥΠΕ, με τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής να ξεπερνούν σταθερά, από τη ∆ευτέρα 8 Μαΐου έως την Παρασκευή 15 Μαΐου, τις 2.500 επισκέψεις ημερησίως.