Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και χαλάρωσης, απέναντι στον κοροναϊό,  ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία του ιού στην χώρα μας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε προ των πυλών για το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων» και ανέφερε το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα μέτρα του τουρισμού από τις 25 Μαίου, με το άνοιγμα ξενοδοχείων έως και την 1η Ιουλίου με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εξωτερικό τουρισμό.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χαραδαλιάς τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σε 21 πτήσεις από το εξωτερικό υπήρξε ένα μόνο κρούσμα.  Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί και όπου απαιτηθεί ακόμα και μετά το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων τόνισε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς.

Την 1η Ιουλίου, θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των ταξιδιών προς τη χώρα, αν και θα υπάρξουν εξαιρέσεις για κάποιες χώρες, υπογράμμισε. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθώς θα υπάρξουν ενδελεχείς δειγματοληψίες και έλεγχοι, πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι «από την απελευθέρωση στο πεδίο του τουρισμού θα εξαιρεθούν χώρες με σοβαρά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά».

«Θα είναι αυστηροί οι έλεγχοι, όπου χρειαστεί. Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε επιφυλακή και σε εγρήγορση. Ειδικά για τις πτήσεις το τεστ - καραντίνα συνεχίζεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα έχουν προσγειωθεί 21 πτήσεις με μόλις ένα θετικό κρούσμα! Μόλις χθες έγιναν 548 τεστ από τρεις πτήσεις από την Γερμανία και όλα ήταν αρνητικά...», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα κέντρα απασχόλησης που αφορούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς κρίθηκε ότι ευνοεί την ψυχολογία τους η επιστροφή στην κανονικότητά τους. Όσο για τα κέντρα απασχόλησης παιδιών και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ακολουθήσουν την τακτική και το πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα