Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών "το συντομότερο κατάλληλο διάστημα" και υποσχέθηκε διαφάνεια και λογοδοσία.

"Όλοι έχουμε να διδαχτούμε κάτι από την πανδημία. Κάθε χώρα και κάθε οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση της κρίσης που έκανε και να διδαχτεί από αυτήν την εμπειρία. Ο ΠΟΥ υπόσχεται διαφάνεια, λογοδοσία και συνεχή βελτίωση", είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (της ετήσιας συνέλευσης των 194 χωρών του ΠΟΥ), η οποία εξαιτίας της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού με τηλεδιάσκεψη και αντί των τριών εβδομάδων που είναι η συνήθης διάρκειά της θα περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες.

 Ο Τέντρος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την "ισχυρή τους στήριξη προς τον ΠΟΥ αυτή την κρίσιμη περίοδο" και τόνισε ότι η επανεξέταση των χειρισμών του Οργανισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει ευθύνη από "όλους τους εμπλεκόμενους, καλή τη πίστει".

 "Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας", σημείωσε.

 Τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων (Σ.τ.Σ: με τα οποία διαπιστώνεται, εκ των υστέρων, εάν κάποιος έχει εκτεθεί στον ιό ανιχνεύοντας τα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί στον οργανισμό του) σε μερικές χώρες έδειξαν ότι το πολύ 20% των πληθυσμών έχει μολυνθεί με κοροναϊό, είπε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα