Ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ οι δωρεές λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, από συνολικά 865 φορείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας.

Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα 1.228 monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητοί αναπνευστήρες και 595 κλίνες ΜΕΘ.

24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας. Ενδεικτικά:

-20.252.348 μάσκες
-330.199 χειρουργικές στολές
-160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές
-134.774 ποδονάρια

12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. «Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια», τόνισε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι είναι «η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις».