Την ανεύθυνη στάση όσων συγκεντρώνονται σε πλατείες της χώρας, αναφερόμενος κυρίως στα φαινόμενα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής με νεαρούς να επιδίδονται σε αυτοσχέδια πάρτι, καυτηρίασε για άλλη μια φορά, με αυστηρό τόνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας, για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας. 

«Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές, όχι τον κοροναϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος σε όσους συγκεντρώνονται σε πλατείες, και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης». 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τον κίνδυνο που κρύβει το φαινόμενο αυτό και τόνισε: «Όσοι συγκεντρώνονται σε πλατείες αφήνουν απροστάτευτες τις ζωές τους. Το ότι δεν ζήσαμε εκατόμβες νεκρών οφείλεται στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα. Ο κοροναϊός είναι αντίπαλος και δεν αντιμετωπίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. Το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός το είδατε και χθες. Ένα άτομο μόλυνε δέκα ακόμα. Αυτή η στάση δεν είναι ανεκτή από τους πολίτες» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 «Συνεχίζεται η προσπάθεια να σπάσουμε την αλυσίδα διασποράς του ιού με κάθε προσπάθεια. Γι’ αυτό και η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά, ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που απαιτείται και να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τέλος πως « μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη. Την ίδια αποφασιστικότητα, πειθαρχία και προσήλωση στο στόχο μας πρέπει να δείξουμε και τώρα για να μην ραγίσει η ασπίδα προστασίας μας».

Επαναλειτουργία των σχολείων

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων που ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκ νέου  τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Περιγράφοντας το νέο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργία των σχολείων ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αλλάζει πια η καθημερινότητα για μαθητές και καθηγητές.

Στους όρους παρουσιάστηκαν ανέφερε στο ότι περιορίζεται ο συγχρωτισμός και δεν επιτρέπεται η πρωϊνή συγκέντρωση στο προαύλιο. Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών στα τμήματα ορίζεται στα 15 (ένας μαθητής ανά θρανίο). Η απόσταση των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1.5 μέτρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς πέρα από την νέα «εικόνα» της τάξης, μίλησε και για τα διαλείμματα.

Ειδικότερα, στα  διαλείμματα θα πρέπει, όπως ανέφερε να υπάρχει σταδιακή έξοδος από τα τμήματα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχει απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλες.

Τέλος, υπενθύμισε ότι πρέπει να γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα