Στην αύξηση των ημερήσιων μοριακών διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού στη χώρα μας προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη διενέργεια των μοριακών τεστ θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για εξετάσεις στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας και σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή πιθανές εστίες υπερμετάδοσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κυβερνητικό σχέδιο «Γέφυρα ασφάλειας» προβλέπεται η διενέργεια 38.000 μοριακών τεστ διάγνωσης ανά εβδομάδα και 110.000 τεστ αντισωμάτων ανά μήνα σε επαγγελματίες Υγείας όλης της χώρας. Προβλέπεται, ακόμα, η διενέργεια 15.000 μοριακών τεστ διάγνωσης ανά μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARSCΟV2 και 15.000 μοριακών τεστ διάγνωσης ανά μήνα σε εστίες υπερμετάδοσης και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κοροναϊού παραμένει αναγκαία και συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν τον γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων νέων μελλοντικών αποφάσεων.

«Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κοροναϊού (rapid tests) αξιολογούνται ακόμα και αυτήν τη στιγμή», υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους στο υπουργείο Υγείας. «Τα rapid tests αξιολογούνται ακόμα. Σύντομα και εντός του Μαΐου θα έχουμε τεστ που θα είναι πιστοποιημένα. Τον Μάιο αναμένεται να επιλυθεί το ζήτημα και να έχουμε σε διαθεσιμότητα τεστ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο λοιμωξιολόγος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος ανέφερε ότι «είναι απαραίτητο εργαλείο το τεστ. Πάνω σε αυτό στηριζόμαστε για να ανοίξουμε την κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα διαγιγνώσκουμε αμέσως το κρούσμα, θα απομονώνουμε τον ασθενή και θα μπορούμε να ελέγχουμε τους εισερχόμενους στη χώρα τουρίστες. Υπάρχει το σχέδιο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί για να αφορά όλες τις χώρες», κατέληξε.

Η υπόθεση της διενέργειας μαζικών τεστ πέρασε διά πυρός και σιδήρου μέσα από τις διάφορες πρόωρες απαιτήσεις για μια μαζικότητα, η οποία δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν επιστημονικό σκοπό. Πολλές φορές, μάλιστα, ο ίδιος ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει διαβεβαιώσει ότι, πέραν των μοριακών τεστ διάγνωσης για τον κοροναϊό SARSCΟV2, κανένας άλλος τύπος τεστ, ούτε καν τα λεγόμενα γρήγορα (rapid tests), δεν έχει αξιολογηθεί έως σήμερα ως αξιόπιστος. Η αξιολόγησή τους συνεχίζεται. Σε αυτό το κλίμα η πραγματική δυνατότητα του συστήματος στη χώρα μας ανέβαζε διαρκώς ταχύτητες και, έτσι, θα περάσουμε πολύ σύντομα από τη διενέργεια 800 μοριακών τεστ διάγνωσης ανά ημέρα, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε 5.500 μοριακά τεστ ανά ημέρα κατά τον Μάιο.