«Η συμβουλή μου είναι ατομικά μέτρα προστασίας. Το πρώτο, για να μην πω το μοναδικό, είναι το πλύσιμο των χεριών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.

Ερωτηθείς αν έχει βρεθεί φαρμακευτικό σκεύασμα για τον κοροναϊό, ο κ. Κούβελας ανέφερε ότι «απέχουμε πολύ». «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή, δεν υπάρχει αισιοδοξία εδώ οργανώνεσαι ή δεν οργανώνεσαι. Αν περιμένουμε ένα φάρμακο και επικεντρωνόμαστε σε αυτή τη δράση το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε να φωτιστεί κάποιος για να βρει κάποιος το φάρμακο. Επειδή αυτό δεν δουλεύει πάντα είναι καλύτερα να παίρνουμε και άλλα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής τόνισε πως «το επίπεδο επικινδυνότητας του ιού φαίνεται από το τι κάνει ο ιός και στην προκειμένη περίπτωση όταν βρισκόμαστε σε μια απειλή αυτό που ουσιαστικά πρέπει να μετράμε δεν είναι οι θάνατοι, είναι το ποιοι πεθαίνουν. Η ποιότητα των θανάτων».

«Στην ισπανική γρίπη πέθαναν 60-70% παιδιά που σημαίνει ότι αποδιοργάνωσε τον κόσμο. Τώρα δεν πεθαίνουν παιδιά, δεν λέω ότι καλώς πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι, κάκιστα πεθαίνουν και οι ηλικιωμένοι αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι μια άγνωστη απειλή», σημείωσε ο ίδιος.

«Αν έπρεπε να διαλέξουμε αν θα πεθαίνουν παιδιά ή γέροι η κοινωνία επιθυμούμε να ζήσουν τα παιδιά. Γιατί αυτό που ελπίζει ο καθένας είναι το μέλλον. Άρα το ποιοι πεθαίνουν έχει τεράστια σημασία», δήλωσε ο κ. Κούβελας.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής επισήμανε ότι «αυτό που θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ είναι οι νεκροψίες».

«Σε όσους έχουν πεθάνει έχουμε κάνει νεκροψία; Δεν γίνονται νεκροψίες –νεκροτομές. Χθες βγήκε ο κ. Τσίοδρας και είπε ότι όλους τους θανάτους τους αποδίδουμε στον κορονοϊό ...αυτό μας δημιουργεί μια αλλοίωση της επιστημονικής αλήθειας και η αλλοίωση της επιστημονικής αλήθειας, ασχέτως αν γίνεται για καλό ή κακό σκοπό, σημαίνει ότι μου κόβει όπλα από το να πολεμήσω έναν εχθρό που παραμένει άγνωστος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ορθώς πάρθηκαν τα μέτρα προστασίας, κ. Κούβελας δήλωσε: «Όταν έχω μπροστά μου μια απειλή που δεν ξέρω τι είναι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σηκώσω ένα ντουβάρι. Εμένα η πρώτη μου δουλειά θα ήταν να κόψω τις μεταφορές από το χώρο της επιδημίας. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο συνεχίσανε να υπάρχουν πτήσεις Κίνα-Ευρώπη. Επίσης το ότι πήραμε μέτρα και περιορίσαμε την εξάπλωση εντός της χώρας ενώ συνεχίζαμε να έχουμε πτήσεις από το Μιλάνο θεωρώ ότι ήταν βασικό λάθος».

«Πιο πολύ θα έκοβα την είσοδο του ιού παρά την εξάπλωση στη χώρα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει παγκόσμια, δεν μπορεί η Ελλάδα να πει ‘’κόβω τις συγκοινωνίες μου...’’ άρα ο κόσμος άργησε να πάρει μέτρα αν ο ιός ήταν τόσο επικίνδυνος», επισήμανε επιπρόσθετα.

Για τη χρήση των γαντιών, ο κ. Κούβελας υπογράμμισε ότι «το γάντι δεν είναι το κατάλληλο μέτρο, γιατί από τη στιγμή που θα πιάσεις και θα αρχίσεις να μεταφέρεις είναι το ίδιο σαν να έχεις τα χέρια σου. Βοηθάει στους επαγγελματίες που επειδή περνάνε πολλά από τα χέρια τους».

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, δήλωσε ότι «η μάσκα όταν χρησιμοποιείται κυρίως από αυτούς που φέρουν τον ιό είναι προστατευτική για τους άλλους επειδή δεν ξέρουμε ποιο τον μεταφέρει για αυτό το λόγο η χρήση μάσκα σε χώρους που συγχρωτιζόμαστε είναι αναγκαία».

«Αυτό που πρέπει είναι να δομήσουν γρήγορα πρωτοβάθμια γιατί αυτό είναι που θα μας προστατεύσει και από μελλοντικούς κινδύνους γιατί έχουμε τον μικροπεριορισμό, στη γειτονιά μας, όπως έγινε στη Λάρισα με τους Ρομά», υπογράμμισε ο ίδιος.