Πάνω από 10 εκατομμύρια μάσκες θα κατανέμονται δωρεάν μέσω αυτόματων πωλητών στο Χονγκ Κονγκ για την ασπίδα των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού, έπειτα από την ολοκλήρωση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου που σκαρφίστηκε ο δισεκατομμυριούχος Κινέζος επιχειρηματίας Adrian Cheng.

Πρόκειται για την κατασκευή νέων ειδικών χειρουργικών μασκών υπό το σλόγκαν «Mask To Go» (κατά το… coffee to go) που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και που υπόσχονται πλήρη προστασία από τον φονικό ιό.
nwd_mask_dispenser


H διαφορά σε σχέση με τις κοινές χειρουργικές μάσκες είναι ότι τα τελευταίας τεχνολογίας υλικά (νανοδιαμάντια) αιχμαλωτίζουν και καταστρέφουν τον ιό, εμποδίζοντας άμεσα την εξάπλωσή του.

Οι λόγοι που ώθησαν τον A. Cheng να υλοποιήσει τον δύσκολο σκοπό του ήταν από τη μια η αυξανόμενη ακρίβεια στις τιμές μασκών που εμπόδιζε οικονομικά αδύναμους να τις προμηθευτούν, και από την άλλη το γεγονός ότι ήθελε να βοηθήσει εκείνους που είχαν διαλυθεί από τον φόβο εξαιτίας της έλλειψης των μασκών.
cheng1


Για να αποφευχθεί η επαναπώληση του προϊόντος, οι αγοραστές θα μπορούν να τις προμηθεύονται μέσω μιας “έξυπνης” πλαστικής κάρτας που θα έχει έναν μόνο κωδικό αναγνώρισης.


ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
O Adrian Cheng έχοντας εργαστεί αρχικά για τις Goldman Sachs και Credit Suisse, είναι executive director του κολοσσού στην αγορά διαμαντιών Chow Tai Fook, ενώ εμπλέκεται επιχειρηματικά με την αγορά ακινήτων, τον κλάδο της μόδας (μέλος του ΔΣ του οίκου Roberto Cavalli) και την τουριστική βιομηχανία. Την ίδια ώρα είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας real estate New World Development ενός mall, (Κ11) πολυχώρου που προωθεί πολιτιστικές δράσεις και έργα εικαστικών σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη. Αλλωστε, ο ίδιος, ως ένας από του πιο ισχυρούς συλλέκτες έργων τέχνης διεθνώς, έχει τεράστια πείρα στη συλλογή και επένδυση των καλών τεχνών.

ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ DONALD TRUMP O ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ
O A. Cheng είναι εγγονός του Cheng Yu-Tung, Κινέζου επιχειρηματία που δημιούργησε μεταξύ άλλων και τον ομιλο Chow Tai Fook.

Ο πολυμήχανος παππούς του - πρώην συνεργάτης του Donald Trump στον τομέα του real estate - κατατασσόταν το 2015 στην 9η θέση του χρυσού top 10 των ισχυρότερων οικονομικά Κινέζων επιχειρηματιών με περιουσία 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενα χρόνο αργότερα απεβίωσε, αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά κι ένα πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο στους απογόνους του.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΖ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ CHENG

Η Chow Tai Fook είχε απασχολήσει την επικαιρότητα το 2017, όταν μέσω στελέχους της χτύπησε και αγόρασε μέσω τηλεφωνικού bidding το μεγαλύτερο ροζ διαμάντι στο παγκόσμιο χρηματιστήριο πολύτιμων λίθων.
diamanti_ctf



Το αγόρασε προς 553 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (71,2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) και το διαμάντι μετονομάστηκε στη συνέχεια “CTF diamond”, εις μνήμην του ιδρυτή της Chow Tai Fook, Cheng Yu-Tung, παππού του Adrian Cheng.

To διαμάντι ζυγίζει 59, 6 καράτια, έχει οβάλ σχήμα και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα κορυφαία άψογα vivid ροζ χρώματος που έχει βαθμολογήσει ποτέ το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA).


ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ LUXURY & ART BUSINESS ΤΗΣ ΕΦ/ΔΑΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (ΕΝΘΕΤΟ SECRET)