Οι θεραπευτικές ιδιότητες των μετάλλων έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής τα τελευταία χρόνια, τόσο για την ανάπτυξη φαρμάκων και νέων θεραπειών για την καταπολέμηση επικίνδυνων νόσων για την υγεία όπως ο καρκίνος και το AIDS, όσο και για την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς η χρήση τους έχει γίνει απαραίτητη σε πολλά ιατρικά μηχανήματα.

Την ίδια στιγμή χάρη στις αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και μονωτικές τους ιδιότητες, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην προστασία των ανθρώπων από προσβλητικούς ιούς.

Κάτι που ίσως να μην γνωρίζατε είναι ότι επειδή τα μέταλλα χρησιμοποιούνται ως «ασπίδα» προστασίας έναντι των ιών, εμπεριέχονται στις ιατρικές ποδιές και μάσκες.

Ορυκτά όπως ο χρυσός, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο μόλυβδος και άργυρος έχουν προσφέρει σημαντικά οφέλη στην σύγχρονη ιατρική.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του χρυσού στην ιατρική

5yry

1.Ένα πολύ σημαντικό ορυκτό για την εξέλιξη της ιατρικής και ειδικότερα για την ανθρώπινης υγείας είναι ο πολύτιμος χρυσός. Ειδικότερα ο χρυσός αξιοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στην οφθαλμολογική χειρουργική, σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σε ένα ευρύ φάσμα ερευνών στη βιοχημεία και τη γενετική.

Παράλληλα ο χρυσός εμπεριέχεται σε εμφυτεύματα στο εσωτερικό του αυτιού και των δοντιών, σε ενδοαγγειακά στεντ που διανοίγουν τις αρτηρίες χωρίς χειρουργείο. Ακόμη μπορούμε να το βρούμε σε ιατρικά μηχανήματα (π.χ. τομογράφοι), διαγνωστικά τεστ ταχείας διάγνωσης σοβαρών ασθενειών (ελονοσία) και σε θερμόμετρα που υπολογίζουν τη θερμοκρασία σου σε μόλις 2’’.

Ο χρυσός στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο χρυσός καταπολεμάει τον καρκίνο χάρη σε νέες θεραπείες που συνδυάζουν νανοτεχνολογία και λέιζερ, βλάπτοντας μόνο τα καρκινικά κύτταρα και αφήνοντας ανεπηρέαστους τους υγιείς ιστούς.

Συγκεκριμένα οι ενώσεις χρυσού χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, με πιο εντυπωσιακή τη χρήση του στη χημειοθεραπεία για όγκους.

Μια πολλά υποσχόμενη σημαντική ανακάλυψη είναι η χρήση νανοσωματιδίων χρυσού. Λόγω της βιοσυμβατότητας του χρυσού, τα νανοσωματίδια μπορούν να εγχυθούν ενδοφλεβίως και να συσσωρευτούν φυσικά στη συγκεκριμένη περιοχή της διαρροής αγγείων όπως οι όγκοι. 

Ειδικότερα η χρήση χρυσού είναι ενθαρρυντική για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, όπου η έγχυση μικροσκοπικών σφαιριδίων χρυσού βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης όγκων.

Ο χρυσός στην ανίχνευση του HIV / AIDS

Η ίδια νανοτεχνολογία έχει ωθήσει τις εξελίξεις στη θεραπεία και την πρόληψη του HIV / AIDS. Η έρευνα από το Imperial College London αποκάλυψε ότι οι πειραματικές τεχνικές νανοσωματιδίων χρυσού είναι σε θέση να αισθανθούν την παρουσία ενός μορίου- στόχου σε εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη ανίχνευση του.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μια ιταλική μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο με βάση το χρυσό που ονομάζεται auranofin, ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, για τη θεραπεία έξι πιθήκων που έχουν μολυνθεί με ιό που μοιάζει με HIV. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά, καθώς μπόρεσαν να συρρικνώσουν τη δεξαμενή των κυττάρων CD4 που έχουν μολυνθεί από ιό.

Ο χρυσός στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Μία από τις πρώτες θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ήταν η θεραπεία με χρυσό. Πρόκειται για ένα αντι-ρευματικό φάρμακο που τροποποιεί τη νόσο (DMARD), το οποίο έχει μειωθεί όσον αφορά τη χρήση του τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω της άφιξης καλύτερα ανεκτών βιολογικών και μη βιολογικών DMARD, όπως ως μεθοτρεξάτη.

Η πιο συνηθισμένη μορφή επεξεργασίας χρυσού είναι μέσω ένεσης, ενώ η συνταγοποίηση χρυσού από το στόμα φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική. Οι ασθενείς λαμβάνουν συνήθως εβδομαδιαίες ενέσεις που μπορεί τελικά να μειωθούν σε μία φορά το μήνα.

Σύμφωνα με μια κριτική, τα άτομα με αυτή την πάθηση που έλαβαν ενέσεις χρυσού είχαν 30% λιγότερες πρησμένες αρθρώσεις σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η συνεισφορά του χρυσού στις γρήγορες διαγνωστικές δοκιμές (RDT)

Σε παγκόσμια κλίμακα η νανοτεχνολογία έχει κυριαρχήσει στα περισσότερα RDT και έχει κάνει αξιοσημείωτες αλλαγές στη διάγνωση ασθενειών τα τελευταία 10 χρόνια. Με κάθε δοκιμή που απαιτεί λεπτά σωματίδια χρυσού, η συνολική κατανάλωση χρυσού έχει αυξηθεί, μαζί με αυξήσεις στον αριθμό και τον τύπο των RDT, οι οποίες μεταφράζονται σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Για παράδειγμα, τα χρυσά νανοσωματίδια έχουν μεταμορφώσει το τοπίο της διάγνωσης της ελονοσίας, μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Οι δοκιμές, που είναι απλές, αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές, χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες χρυσού για να εντοπίσουν τους ασθενείς σε λιγότερο από 20 λεπτά. Αυτά τα σωματίδια χρυσού βοηθούν στην παραγωγή μιας απλής αλλαγής χρώματος για την ανίχνευση της παρουσίας ελονοσίας στο δείγμα αίματος του ασθενούς.

Ο πολύτιμος ψευδάργυρος

6υηφξ_3

2.Ένα άλλο ορυκτό που βρίσκεται σε αφθονία γύρω μας και είναι πολύτιμο για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ο ψευδάργυρος.
Ο ψευδάργυρος υπάρχει μέσα στο ίδιο μας το σώμα, σε μικρές ποσότητες, που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο, αφού στηρίζουν μια σειρά από κρίσιμες λειτουργίες του.

Ειδικότερα ο ψευδάργυρος διαφυλάσσει το ίδιο το αγαθό της ζωής, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύνηθες φαινόμενο είναι ότι τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητές του από τη διατροφή τους και έτσι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες. Η ανεπάρκειά μου συνδέεται και με υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.

Λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων του για τον οργανισμό, τα Ηνωμένα Έθνη τον χαρακτηρίζουν ως το ορυκτό που μπορεί να σώσει ζωές. Αξίζει να σημειωθεί ότι 200.000 παιδικοί θάνατοι μπορούν να αποτραπούν κάθε χρόνο με βελτίωση της πρόσβασης στον ψευδάργυρο.

Σημειώνεται ότι ο ψευδάργυρος είναι το μοναδικό γνωστό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσω την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως αν η λήψη του γίνει το πρώτο 24ωρο.

Μπορούμε να τον βρούμε σε αντισηπτικά σκευάσματα, σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος, κ.α.

Εφαρμογές του με τη χρήση νανοσωματιδίων αποτελούν αντικείμενο ερευνών, σε τομείς όπως διάγνωση, πρωτοποριακές θεραπείες σοβαρών νοσημάτων κ.α.

Πιο αναλυτικά ο ψευδάργυρος βοηθά τον πήγμα του αίματος, την παραγωγή πρωτεϊνών και DNA, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών και την κυτταρική διαίρεση.

Τα σημαντικά οφέλη του χαλκού στην υγεία

υξ

3. Ο χαλκός είναι ένα ορυκτό που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο χαλκός είναι «βιοστατικός», δηλαδή οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να επιζήσουν και να αναπαραχθούν στην επιφάνειά του. Για αυτή του την ιδιότητα αλλά και για άλλες, τον αξιοποιούν σε μια σειρά από σημαντικές ιατρικές εφαρμογές. Παράλληλα για αυτό το λόγο συνιστάται από τους ειδικούς για ευρεία χρήση στα νοσοκομεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους.

Μπορούμε να τον συναντήσουμε σε κρίσιμο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος, και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία.

Πιο αναλυτικά ο χαλκός βοηθά στο μεταβολισμό των καυσίμων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και στη βελτίωση των ελεύθερων ριζών. Η επάρκεια χαλκού στην διατροφή μας συνδέεται με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1.000.000 υπερβακτήρια, όπως ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος (MRSA), εξολοθρεύονται μέσα σε λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή τους σε επιφάνεια χαλκού 1cm2.

Οι σημαντικές μονωτικές ιδιότητες του μόλυβδου στην ιατρική

5tgrh

4. Χάρη στις μονωτικές του ιδιότητες, ο χαλκός χρησιμοποιείται στην ιατρική για προστασία από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία στις ποδιές των ασθενών, αλλά και των γιατρών, όταν εκτίθενται υποχρεωτικά σε ακτίνες Χ.

Οι μονωτικές του ιδιότητες είναι πολύ χρήσιμες στη θεραπεία ασθενών με ραδιενεργό ιώδιο. Ο μόλυβδος εμπεριέχεται στο κουτάκι όπου φυλάσσεται το χάπι ιωδίου, στις στολές των γιατρών που χορηγούν τη θεραπεία αλλά και στα τοιχώματα του θαλάμου όπου απομονώνονται στη συνέχεια οι ασθενείς.
Επιπρόσθετα ο μόλυβδος ενεργοποιεί αρκετά ένζυμα που διαλύουν τις τοξίνες και εμποδίζει τη συσσώρευση επιβλαβών θειώδων στο σώμα.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του αργύρου

65θτ

5. Ο άργυρος ή αλλιώς ασήμι έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση και για αυτό τον συναντάμε σε ιατρικές στολές και εξοπλισμό, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθετήρες, εμφυτεύματα, καθώς και στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.

Μπορεί να απολυμάνει το πόσιμο νερό από ανθεκτικά υπερμικρόβια όπως η Escherichia Coli, σε 20 μόλις λεπτά.

Χωρίς τον άργυρο δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε ακτινογραφίες.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι του χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για ακτινολογικές εφαρμογές.
Ακόμη ο άργυρος αξιοποιείται και σε πληθώρα από πρωτοποριακές ιατρικές εφαρμογές όπως τα νανοσωματίδια και τα νανοσύρματα.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα όλων των παραπάνω ορυκτών βρίσκεται στο πλούσιο μεταλλευτικά υπέδαφος της Ελλάδας και συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα οποία λειτουργεί η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

Από το 2004, η Ελληνικός Χρυσός εμπνέεται από την ιστορία των μετάλλων, συνεχίζει και εξελίσσει μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων που πηγάζει από την περιοχή της Χαλκιδικής, αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης.

Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χρυσού και του χαλκού