Πέντε θάνατοι ασθενών με κοροναϊό σημειώθηκαν σήμερα μέσα σε λίγες ώρες ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 43.

Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.212 μετά την επιβεβαίωση 56 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 72 συμπολίτες μας, εξ αυτών σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 58 είναι άνδρες και 14 γυναίκες. Παράλληλα, ενημέρωσε πως πέντε άτομα αποσωληνώθηκαν.

Όσον αφορά όσους νοσηλεύονται στην εντατική, σε ποσοστό 81% είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως «κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εξέτασε το πλήρωμά του».

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τη χορήγηση φαρμάκων και στους νοσούντες που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε σύσταση για εμβολιασμό παιδιών για μεταδιδόμενες νόσους, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων.

Έτσι, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας έως δύο ετών χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων, ώστε να περιορίζονται οι επαφές. Είναι σημαντικό να μην παραλείπονται οι εμβολιασμοί, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, θυμίζοντας τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως τα παιδιά, συνοδεία ενός μόνο γονέα, θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να πραγματοποιείται το εμβόλιο στο ιατρείο. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγεται η αναμονή μαζί με άλλα άτομα και θα πραγματοποιούνται τα εμβόλια σε μικρά παιδιά έως δύο ετών. Για παιδιά άνω των δύο ετών θα πραγματοποιηθούν εκ νέου επαναληπτικά εμβόλια, μετά το τέλος της καραντίνας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας είπε το δικό του «αντίο» στον μεγάλο αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας που επανέλαβε πως η χώρα μας βρίσκεται στο καλό σενάριο, το οποίο όμως ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό.

Χαρδαλιάς: Αν κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε τα αυστηρότερα μέτρα είναι μονόδρομος

Για άλλη μία φορά από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά και τη σύνεση των πολιτών στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας για ώρες και όχι για λεπτά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ιό», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε 22 πολίτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό και βρέθηκαν από την Αστυνομία να έχουν παραβιάσει την επιβεβλημένη καραντίνα 14 ημερών.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Διαφορετικό το φετινό Πάσχα

Ο υφυπουργός έκανε λόγο και για όσα λέγονται για το φετινό Πάσχα τις τελευταίες μέρες, περνώντας και αυτό το μήνυμα ότι ο εορτασμός θα είναι λιτός και θα γίνει από το σπίτι.

«Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι όλοι μας θα γιορτάσουμε υγιείς με τους δικούς μας το επόμενο Πάσχα

Αναστέλλεται η λειτουργία της μονάδα 5 της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλεται για 30 μέρες η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Ήδη, τα υπόλοιπα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία μόνο με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Για τους ελέγχους

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε στατιστικά στοιχεία των ελέγχων που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα κοροναϊού.

Όσον αφορά στις επιστροφές Ελλήνων του εξωτερικού, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 172 πτήσεις εξωτερικού και έχουν ελεγχθεί κατά την αποβίβασή τους 6.679 άτομα.

Στη συνέχεια, η Αστυνομία πραγματοποίησε 4.697 ελέγχους για να δει αν όσοι επέστρεψαν από το εξωτερικό τηρούν την 14ήμερη καραντίνα. Οι περισσότεροι (3.109) από αυτούς τους ελέγχους πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, ενώ βρέθηκαν 22 πολίτες που έχουν παραβιάσει την καραντίνα.

83 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην Αθήνα: 22 από αυτούς είναι θετικοί στον κοροναϊό, ενώ 61 μπήκαν οικειοθελώς σε καραντίνα για να προστατέψουν τους δικούς τους.

Επίσης, 160 συμπολίτες μας στη Θράκη, οι οποίοι επέστρεψαν και αυτοί από το εξωτερικό, περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Δωρεές απο ιδιώτες και κράτη προς το ΕΣΥ 

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι κινήσεις προσφοράς τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποιώντας ότι σήμερα τα ξημερώματα έφτασαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση 1,7 εκατομμύρια μάσκες και υγειονομικό υλικό, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και των Ελλήνων Εφοπλιστών. Με σειρά αντίστοιχων πτήσεων, πάνω από 13 εκατομμύρια μάσκες και εξοπλισμός χειρουργικής προστασίας θα προσφερθούν με τον ίδιο τρόπο στο εθνικό σύστημα υγείας, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες προμήθειες υγειονομικού υλικού αυτήν την ώρα.

Στις δωρεές προς την χώρα εντάσσονται ακόμη 11 τόνοι υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 5 τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία και πτήσεις προς την Κίνα, για την μεταφοράς τους στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τη διάθεση του Ιατρικού Περιστερίου σε πλήρη λειτουργία στο ΕΣΥ προχωρά ο ιατρικός όμιλος, με την μονάδα να διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες, 6 ΜΕΘ και 4 χειρουργικές αίθουσες. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, κ. Βασίλη Αποστολόπουλου, για να τους εκφράσει τις ευχαριστίες του τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα