Με πολλές ελπίδες εμφανίζονται Βρετανοί επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι στο αίμα ασθενούς που θεραπεύτηκε από τον κοροναϊό, εντοπίστηκε αντίσωμα που μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό.

 Οι ερευνητές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Diamond στο Χάργουελ του Όξφορντσαϊρ χρησιμοποίησαν ένα ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα («Diamond Light Source») που λειτουργεί ως γιγάντιο μικροσκόπιο για να εξετάσουν το αίμα ενός ασθενούς που είχε διαγνωστεί με SARS και ανέρρωσε.

Με τη βοήθεια του πανίσχυρου αυτού μηχανήματος που χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια για να παράγει ακτίνες φωτός που επιτρέπουν την έρευνα ιών, οι ερευνητές εντόπισαν ένα ισχυρό αντίσωμα, που μπορεί να προσκολλάται σε ιούς και να τους καταστρέφει μέσω της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αυτός ανέρρωσε από τη νόσο που είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε άλλες ασιατικές χώρες το 2004.

Ο καθηγητής Γκουίνταφ Έβανς, αναπληρωτής διευθυντής του «Diamond» σημειώνει ότι ο ιός του SARS και εκείνος της Covid-19 ανήκουν στην ίδια κατηγορία κοροναϊών και γι’ αυτό η ανακάλυψη μπορεί να παράσχει κρίσιμα στοιχεία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Ο κοροναϊός έχει ένα σφαιρικό σώμα με ακίδες που εξέχουν από την επιφάνεια και παίρνει το όνομά του από το σχήμα των ακίδων που θυμίζουν κορώνα.

Η ομάδα των ερευνητών απομόνωσε την πρωτεΐνη των ακίδων και αναζήτησε στον ασθενή που επέζησε από το SARS κάποιο πιθανό αντίσωμα, που να αγκιστρώνεται στο κατάλληλο σημείο του κορωνοϊού και μπορεί να φανεί χρήσιμο. Βρήκαμε ένα, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία», είπε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο καθηγητής Έβανς πρόσθεσε ότι η έρευνα της ομάδας του έδειξε ότι η πρωτεΐνη αγκιστρώνεται καλύτερο στο νέο κοροναϊό, απ’ ό,τι σε εκείνον του SARS. Μετά την ανακάλυψη αυτή οι ερευνητές της Diamond θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία Exscientia, που χρησιμοποιεί προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη φαρμάκων με στόχο μια θεραπεία κατά του νέου κοροναϊού.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα