Συμβουλές για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της ελληνικής επικράτειας εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω εγκυκλίου.

Οι εγκύκλιος αναφέρει ότι «ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 για τα συστήματα ύδρευσης είναι χαμηλός». Αποδέκτες προς ενέργεια της εγκυκλίου είναι όλες οι περιφέρειες της χώρας, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης, η Κεντρική Ενωση Δήμων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Τα διατιθέμενα προς το παρόν δεδομένα δεν τεκμηριώνουν επαρκώς ότι ο ιός επιβιώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης ή στα υγρά απόβλητα».

Σε ό, τι αφορά τα συστήματα ύδρευσης και το πόσιμο νερό, επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι «με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 για τα συστήματα ύδρευσης είναι χαμηλός». Για την αποφυγή όμως, οποιουδήποτε κινδύνου θα πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των συστημάτων ύδρευσης από μολύνσεις/ρυπάνσεις. Η προστασία αφορά στο σύνολο των συστημάτων ύδρευσης από την πηγή υδροληψίας, τους αγωγούς μεταφοράς, το σύστημα επεξεργασίας, το αντλιοστάσιο, τις δεξαμενές αποθήκευσης, το δίκτυο διανομής έως το σημείο τήρησης των παραμέτρων ποιότητας του πόσιμου νερού.

Τέλος, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική απολύμανση του νερού με χλωρίωση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς. «Οι υπεύθυνοι ύδρευσης οφείλουν καθημερινά να ελέγχουν την παρουσία υπολειμματικού χλωρίου σε ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης και συνιστάται εντός της ημέρας ο έλεγχος να γίνεται περισσότερες από μία φορές».