Οι δύο επιτυχημένες διαδικασίες επαναπατρισμού των τεσσάρων Ελλήνων πολιτών από την Κίνα και το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» δίνουν σημαντικά bonus αξιοπιστίας στον ίδιον τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και αποδεικνύουν ότι το υπουργείο Υγείας έχει λειτουργήσει, μέχρι σήμερα, με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και συστηματική μεθοδικότητα στη λήψη και την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, με εξέχουσα προσοχή στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Το στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει την ψύχραιμη διαχείριση της πολύ σημαντικής για τη δημόσια υγεία υπόθεσης είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 100 δείγματα “ύποπτων κρουσμάτων” έχουν σταλεί στα εργαστήρια και έχουν αποκλειστεί από τον χαρακτηρισμό του «κρούσματος νέου κοροναϊού», αλλά μόνον περίπου 10 σχετικές περιπτώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει ενεργοποιήσει από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), πριν ακόμη κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον «διεθνή συναγερμό».

Το ΕΣΥΔΥ μελέτησε τα νέα δεδομένα και επιβεβαίωσε την επάρκεια του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ενώ, πριν από περίπου δέκα ημέρες, περισσότεροι από 25 κορυφαίοι παθολόγοι λοιμώξεων της χώρας μας συνεδρίασαν στο ισόγειο της Αριστοτέλους για να επικαιροποιήσουν τα επιστημονικά ευρήματα, παρουσία του υπουργού Υγείας.

Ήταν μόλις ο Βασίλης Κικίλιας είχε επιστρέψει από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε να υπάρξει κεντρική κάλυψη από την

Κομισιόν για όποιο κράτος - μέλος χρειαστεί επιπλέον προστατευτικό υλικό, όπως μάσκες, ειδικές στολές κ.ά. Όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα, “ο ιός δεν έχει σύνορα”, αλλά, σε κάθε περίπτωση, από την πρώτη στιγμή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατόπιν σχετικής εντολής του Βασίλη Κικίλια εφαρμόζει σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση υπόπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού SARS – COV 2, ενώ, ταυτόχρονα, ενημερώνει σχετικά τους πολίτες και, κυρίως, τους ταξιδιώτες. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν:

- Θερμομέτρηση επιβατών, με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων - Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες, σε δύο γλώσσες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία, στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». - Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, στην κινεζική γλώσσα.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ της χώρας μας, έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 15 ασκήσεις προσομοίωσης από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), σε αντίστοιχα νοσοκομεία αναφοράς, για το ενδεχόμενο να εντοπισθεί κρούσμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των parapolitika.gr, για τις επόμενες 3 εβδομάδες έχει προγραμματιστεί σειρά ασκήσεων προσομοίωσης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει προγραμματισθεί η ενημέρωση των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας για τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης. Πολύ πριν τις 30 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποίαν ο ΠΟΥ σήμανε «διεθνή συναγερμό» για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ήδη επιδοθεί σε διαδοχικές και αλλεπάλληλες επαφές εργασίας, τόσο με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με στόχο τη διασφάλιση της έγκαιρης ενημέρωσης και την ενσωμάτωση της διεθνούς εμπειρίας σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των parapolitika.gr, μάλιστα, o υπουργός Υγείας συνομιλεί πολύ τακτικά με την Κινέζα πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και με τα στελέχη του ΠΟΥ στη Γενεύη, προκειμένου ο ίδιος να διαθέτει ανά πάσα στιγμή την καλύτερη δυνατή εικόνα για την πορεία της εξάπλωσης του SARS – COV 2.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι μία σημαντική κίνηση προς την ελαχιστοποίηση του οποιουδήποτε πανικού ήταν επίσης η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Σωτήρη Τσιόδρα, ως εκπροσώπου Τύπου εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό, ενός λαμπρού και προσηνή επιστήμονα, ο οποίος μελετά συστηματικά και γνωρίζει εξόχως καλά όλα τα κλινικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου COVID 19.