Παρατείνεται η αβεβαιότητα στη φαρμακευτική αγορά για τις ελλείψεις μασκών, απαραίτητων αυτή την περίοδο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Από το επιτόπιο ρεπορτάζ του parapolitika.gr σε φαρμακεία και εισαγωγικές εταιρίες των Αθηνών, προκύπτει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα καθώς οι μονάδες παραγωγής στην Κίνα έχουν αναστείλλει τις εργασίες τους λόγω της επιδημίας του κοροναϊού ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα, μαζικά και οργανωμένα η Κινεζική κοινότητα «σκουπίζει» τα αναλώσιμα και τα στέλνει στην Κίνα. Σε διάστημα λίγων ημερών «εξαφάνισε» δεκάδες χιλιάδες μάσκες από τα 85-90 φαρμακεία του Αθηναϊκού κέντρου.

Μιλώντας στο parapolitika.gr,  o ιδιοκτήτης του «Φαρμακείου Μαραγκός» επί της οδού Ακαδημίας, Ι.Μαραγκός τόνισε ότι ύστερα από ημέρες αναζήτησης κατάφερε να βρει 11 κουτιά με 200-300 τεμάχια σε κάποια εισαγωγική στη Λάρισα. Δήλωσε ακόμη ότι « Οι 7 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αττική, έχουν εξαντλήσει πλήρως τα αποθέματα τους, με αποτέλεσμα να αναζητούμε στην περιφέρεια ακόμη και μια παρτίδα, διότι υπάρχουν χρόνιοι πάσχοντες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν πραγματική ανάγκη ».

Τεράστιες παραγγελίες

Προσφάτως στο φαρμακείο Θωμοπούλου - Πετρογιαννη επί της Σοφοκλέους αγοράστηκαν από Κινέζους 20.000 μάσκες. «Εδώ και δυο βδομάδες» αναφέρει ο υπεύθυνος, «υπάρχει τεράστια έλλειψη στο συγκεκριμένο προϊόν σε βαθμό που αναγκαζόμαστε να τις αγοράζουμε από επιχειρήσεις λιανικής και να τις δίνουμε μόνο στους σταθερούς μας πελάτες». Η «επέλαση» δεν έχει προηγούμενο καθώς «δεν υπάρχουν μάσκες ούτε στα χρωματοπωλεία».

Όσον αφορά τις τιμές τους, κυμαίνονται μεταξύ των 19 με 40 λεπτών η μια, ενώ ήδη παρατηρούνται κρούσματα κερδοσκοπίας. Σημείωνεται ότι μέχρι πρότινος, τα απλά μη νοσοκομειακά καλύμματα προσφέρονταν δωρεάν τουλάχιστον από τα μεγάλα φαρμακεία.

Εισαγωγές

Ένας από τους μεγαλύτερος εισαγωγείς ιατρικών και νοσοκομειακών αναλώσιμων Θ. Χαρμάνης εκφράζει την πεποίθηση ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», εκτιμώντας ότι οσονούπω θα ανακύψουν προβλήματα και σε αναλώσιμα είδη όπως φλεβοκαθετήρες, καθετήρες, γάζες και ουροσυλλέκτες, «είδη δηλαδή άμεσης ανάγκης». Οι εισαγωγείς εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.