Την αποκλειστική διάθεση των αναλωσίμων υλικών για τους διαβητικούς συνανθρώπους μας από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας φαίνεται ότι συστήνει σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Από την πλευρά της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αντιδρά έντονα στην εν λόγω γνωμοδότηση του ΝΣΚ, καθώς η Ομοσπονδία συνδέει την αποκλειστική διάθεση των συγκεκριμένων υλικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας με την παράνομη, όπως αναφέρει η ίδια, υποχρέωση των διαβητικών να καταβάλλουν οικονομική συμμετοχή για την προμήθεια των αναλωσίμων τους.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους φαίνεται να έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αποκλειστικής διάθεσης των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών από τα φαρμακεία, κάτι που αντίκειται στο μέχρι τώρα ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που είχαμε επισημάνει και στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Το όλο πρόβλημα προέκυψε όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στις 23 Μαΐου 2019, στα σχόλια των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων (συνταγών) των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ήτοι ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος, σκαριφιστήρων, βελονών ινσουλίνης και ταινιών μέτρησης κετόνης στο αίμα, η επισήμανση ότι: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία»!

Η επισήμανση αυτή ήταν αντίθετη της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004 και σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ είχε συνάψει συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, δυνάμει των οποίων μπορούσαν και αυτές να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες.

Η επιλογή αυτή, η λήψη δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις παρόχους - εταιρείες, πέραν των ιδιωτικών φαρμακείων, ήταν μια λύση για αρκετούς ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς κάποια ιδιωτικά φαρμακεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50€ ανά συνταγή, όταν, βάσει του άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε του ΕΚΠΥ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 2918 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 889/14.3.2019), όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό».