Για… 400 ακριβώς φαρμακευτικά σκευάσματα ισχυρίζονται ότι εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου, τόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Τα parapolitika.gr ζήτησαν και έλαβαν σχετική ενημέρωση από φαρμακοποιούς της Αθήνας, σύμφωνα με τους οποίους τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις από την ελληνική αγορά φαρμάκου, δεν υπερβαίνουν τα 180, αριθμός ιδιαιτέρως υψηλός, ο οποίος, όμως, απέχει παρασάγγας από τους ισχυρισμούς περί 400 φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σοβαρή έλλειψη.

Εάν, μάλιστα, κατηγοριοποιήσουμε τα 180 φαρμακευτικά σκευάσματα ανά δραστική ουσία – μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 100 φαρμακευτικά σκευάσματα για μία δραστική ουσία, όπως συμβαίνει σε κάποιο πολύ γνωστό αντικαταθλιπτικό φαρμακευτικό σκεύασμα – τότε τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε σοβαρή έλλειψη από την ελληνική αγορά φαρμάκου δεν εμφανίζουν τόσο εντυπωσιακούς αριθμούς…

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος εξέδωσε μόλις πριν από λίγη ώρα, το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου, μία εκτενή, αναλυτική ανακοίνωση, με την οποία ζητεί επίσης από τους επικεφαλής των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας μας να επιδεικνύουν την αρμόζουσα υπευθυνότητα, όταν αναφέρονται στο πολύ ευαίσθητο κοινωνικά θέμα των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οφείλονται κυρίως στην αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθευθούν τις αναγκαίες δραστικές ουσίες.

Συγκεκριμένα, η αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρει τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά στις ανακοινώσεις των Προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περί ελλείψεως 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει τα κάτωθι:

Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα. Μέχρι σήμερα, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.

Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Επιπλέον, το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας.

Σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη.

Ο ΕΟΦ με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, προασπίζει τη Δημόσια Υγεία.

Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές».