Από τις αρχές του 2020 οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα λαμβάνουν τα ακριβά φάρμακά τους (ΦΥΚ) από τα επιλεγμένα από τους ιδίους φαρμακεία της γειτονιάς τους.
Αυτό υπενθύμισε μεταξύ άλλων, με ιδιαίτερη έμφαση, πριν από λίγη ώρα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.
Ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Κικίλια έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας είπα, από αυτό εδώ το βήμα, ότι η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς, οι άνθρωποι.
Σήμερα, περίπου πέντε μήνες μετά, στέκομαι ενώπιόν σας, με ικανοποίηση. Γιατί σε ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά υπουργεία, αυτό της Υγείας, οι πολιτικές που εφαρμόζουμε, ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν.

Υλοποιήσαμε άμεσα αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε προεκλογικά.
Οι ογκολογικοί ασθενείς για χρόνια σύρονταν στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Θέλω να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι μόνο το Νοέμβριο, πάνω από 900 συμπολίτες μας, έλαβαν τα φάρμακά τους απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές. Τους τα χορηγήσαμε χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τους οικείους τους. Και αυτό πιστώνεται στον ΕΟΠΥΥ.

Και από τον Ιανουάριο, δηλαδή σε λίγες μέρες, οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία της γειτονιάς. Κόντρα σε όλους τους καλοθελητές που έλεγαν ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί.

Από την πρώτη μέρα προστρέξαμε για να καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εγκαυματιών στο Μάτι.
Ανακουφίσαμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη παράγωγα αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνη, και τα χορηγούμε άμεσα στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται. Χωρίς καμία ταλαιπωρία από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
Δημιουργήσαμε μόνιμο σύνδεσμο επικοινωνίας Ασθενών-Υπουργείου Υγείας, ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων.

Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση με την εταιρεία και τον ΕΟΦ σε ό,τι έχει να κάνει με την κυστική ίνωση. Υπάρχουν συμπολίτες μας, υπάρχουν συνάνθρωποί μας με πολύ σοβαρά προβλήματα από αυτή τη νόσο, η τεχνολογία παράγει καινούρια φάρμακα, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ένα τρόπο να τα φέρουμε, ακόμα και πριν την ώρα τους, στην χώρα για να ανακουφίσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε νομοθετημένες αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα. Και επίσης, κανένα δελτίο τιμών φαρμάκων για τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Εντυπωσιακό ομολογώ.

Νομοθετήσαμε τη μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και αντιθέτως μειώσεις μέχρι 7% για πολλά από αυτά. Εκδώσαμε άμεσα δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο και ανακοινώθηκε, με συνολικό όφελος 180 εκατομμύρια για το κράτος και την πολιτεία και 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίζει ο ΕΟΦ με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των πολιτών στα φάρμακα αυτά. Απευθείας, 50 εκατομμύρια μείωση.

Θα ήθελα, κύριοι συνάδελφοι, να θυμίσω ότι ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας με συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων το πρωί, την οποία ακύρωσε το Μαξίμου τότε το βράδυ και δελτίο τιμών φαρμάκων δεν βγήκε ποτέ για το τελευταίο 1,5 χρόνο. Άρα η ασφαλιστική τιμή ήταν ίδια με την λιανική τιμή και την τιμή των εξαγωγών και έχανε το κράτος και ζημιώνονταν οι πολίτες.

Παραλάβαμε τις ΜΕΘ της χώρας και τα νοσοκομεία για τους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη σε πολύ μεγάλη πίεση. Και αυτό, γιατί υπήρχε τεράστια λίστα, συνανθρώπων μας οι οποίοι νοσούσαν με τον ιό της γρίπης και έπρεπε να περιμένουν, ακόμα και κατά εκατοντάδες, για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Με καμπάνια προσωπική αλλά και τη συνεργασία όλων των ιατρικών συλλόγων φτάσαμε τον εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό από τα 2 εκατομμύρια στα 3 εκατομμύρια. Εμβολιάστηκαν και θωρακίστηκαν 1 εκατομμύριο παραπάνω συνάνθρωποί μας.

Γιατί θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας. Για την πρόληψη ακριβώς αυτή και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, για το screening, για την ενημέρωση του κοινού φέρνουμε στις αρχές του επόμενου έτους, στις αρχές του Ιανουαρίου, νομοσχέδιο πλαίσιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο έχει να έρθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία δομημένο, άρτιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο από το 2005.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στο κομμάτι των προσλήψεων προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μία χάρτα υγείας, βλέποντας ακριβώς σε νοσοκομεία, σε ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, στις άγονες γραμμές, πού υπάρχουν ελλείψεις.

Υπογράψαμε και διορίσαμε τους 175 ιατρούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας, που πράγματι η προηγούμενη διακυβέρνηση είχε ξεκινήσει και είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες.

Αλλά επιπλέον προκηρύξαμε 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δρομολογήσαμε την πρόσληψη 950 μονίμων ιατρών.

Μετά από πολλά – πολλά χρόνια, από το 2012, συμφωνήσαμε με τον ΠΙΣ και υπογράφουν συμβάσεις έργου με τον ΕΟΠΥΥ 800 νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Και ακολουθούν και 1.500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές. Θέλουμε να εισαγάγουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους επαγγελματίες υγείας, εντός του συστήματος υγείας, εντός των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους.

Κόντρα στις «Κασσάνδρες» ανανεώσαμε τους 4.000 εργαζομένους στα νοσοκομεία μας μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Θυμίζω ότι κάποιοι βιάστηκαν να πούνε ότι μία ανάλγητη δεξιά ,νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους ανανεώσει.

Αναβαθμίσαμε το ΕΚΑΒ, ενοποιώντας το με το ΕΚΕΠΥ. Ήταν κοινός τόπος νομίζω, κύριε Υπουργέ, για τη διαχείριση των κρίσεων και τον συντονισμό λειτουργίας ΜΕΘ και ΤΕΠ. Πιστεύουμε ότι τα ΤΕΠ πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και να αποσυνδεθούν από τα νοσοκομεία.

Και επίσης νομοθετήσαμε για πρώτη φορά στο προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να είμαι σαφής.

Η αξιολόγηση και ο έλεγχος θα είναι συνεχείς και διαρκείς. Εμείς ταμπού δεν έχουμε. Όπου υπάρχουν αστοχίες, είμαστε εδώ πέρα για να τις διορθώνουμε.

Αλλά θα ήθελα να σας πω ότι σύμφωνα με το νόμο τον οποίο ψηφίσαμε οι διοικητές αυτοί μετά από ποσοτική, ποιοτική αξιολόγηση ανά τρίμηνο μπορούν να απολύονται αυτοδικαίως χωρίς αποζημίωση, αν δεν έχουν επιτύχει ακριβώς αυτούς τους στόχους που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Για τη δημόσια υγεία δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι οι κύριες τέσσερις νόσοι που παράγουν δυστυχώς νοσηρότητα και θνητότητα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ΧΑΠ.

Και οι συμπεριφορικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι που τα προκαλούν κατά τα 2/3 είναι το κάπνισμα, είναι η μη άσκηση, η κακή διατροφή, το αλκοόλ. Είναι ένα κομμάτι από το νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας που φέρνουμε ευθύς αμέσως στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το οποίο πρέπει να συζητήσουμε.

Τη δημόσια υγεία τη νοούσαμε μέχρι πρότινος για το πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό του Νείλου με τα κουνούπια και κάποιοι νομίατροι σε κάποιες χαμένες πρώην νομαρχίες – περιφέρειες ήλεγχαν τα νερά.

Δεν μπορεί σε ένα σύγχρονο κράτος η δημόσια υγεία που έχει να κάνει με την πρόληψη, που έχει να κάνει με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, να νοείται έτσι.

Υπήρξε ένα ολοκληρωμένο rebranding, μία αναβάπτιση του πρώην ΚΕΛΠΝΟ, νυν Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος έχει σαφώς πλέον άλλο προσανατολισμό και άλλη προσέγγιση για τα πράγματα και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Και να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, γιατί ξέρω ότι οι αρκετοί από εσάς είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτό, ότι ολοκληρώσαμε το σύνολο των εμβολιασμών για όλα τα παιδιά και εφήβους στην Μόρια και στην Λέσβο, όπως επίσης και στην Χίο και στην Σάμο και νομίζω ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του πως ένας οργανισμός τέτοιος, ο οποίος κατά καιρούς έχει συκοφαντηθεί περί δικαίων και αδίκων, μπορεί να πάρει μία άλλη μορφή - που σας είχα υποσχεθεί εδώ κατά την υπεράσπιση του νομοσχεδίου - και να λειτουργήσει υπέρ του δημοσίου καλού.

Θα προχωρήσω στα νοσοκομεία. Θα πω ότι παραλάβαμε τα νοσοκομεία με γραπτές δηλώσεις των διοικητών που όρισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και παραδοχή ότι ένα στα δύο δεν είχε σύστημα διαλογής. Δεν είχε ηλεκτρικό φάκελο ασθενούς.

Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν είχα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, νοσοκομεία δεν είχαν ισολογισμούς, είχαν διαλυμένα λογιστήρια, δεν υπήρχε κανένας εσωτερικός έλεγχος και βέβαια το clawback εκτοξεύθηκε.

Το 2020 προαναγγέλλω ότι θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2019, παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό στα 2.321.000.000 που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούσε για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι εδώ πέρα ένας άνθρωπος ο οποίος κατά κύριο λόγο κάνει μια άχαρη δουλειά, ο Υπουργός ο κύριος Σκυλακάκης, οφείλω όμως να τον ευχαριστήσω δημοσίως.

Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ. Πήραμε παραπάνω πιστώσεις για το 2019 αναμορφώνοντας τα όρια και τα πλαίσια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία μας. Και ο αρχικός προϋπολογισμός και οι πιστώσεις για το ’20 είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων παραπάνω και ενδεχομένως να φτάσουν στα 2,461 δις ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση των νοσοκομείων, θα είχα να πω πολλά. Θα τα προσπεράσω απλά λέγοντας, ότι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου και λόγω της οικονομικής κρίσης των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, οι προκάτοχοί μου δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και το αναγνωρίζω.

Ενδεχομένως και τώρα να μην έχουμε πλήρως, να την έχουμε ατελώς, αλλά θα γίνει μία προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων της χώρας και κτιριακά και ως προς έμψυχο υλικό και σίγουρα πάντως ως προς τη μοντέρνα λειτουργία τους.

Και αυτό περιλαμβάνει και την άποψή μας και την πεποίθησή μας, και εγώ είμαι, όπως έχω επαναλάβει πολλάκις, θεματοφύλακας της δωρεάν και δημόσια υγείας, ότι είναι ένα άλλο θέμα η κρατική υγεία και άλλο η δωρεάν δημόσια υγεία.

Οπότε, θα κάνουμε όλα αυτά τα οποία απαιτούνται προκειμένου οι συμπολίτες μας και κυρίως αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν και δεν έχουν, να έχουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ και εντελώς δωρεάν.


Να πάω στον ΕΟΠΥΥ. Τι να πω για τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 4,5 χρόνια; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ευθύνεται για την αύξηση σε ποσοστό 32,45% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Δηλαδή, κατά 823 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο εξορθολογισμού των τιμών, έλεγχο της συνταγογράφησης και δεν εφάρμοσε τα περίφημα ιατρικά πρωτόκολλα.

Προκειμένου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να μη διαταραχθεί το αφήγημά σας για τα υπερπλεονάσματα, κρυφτήκατε πίσω από ένα μέτρο αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ένα άδικο οριζόντιο μέτρο όπως είναι το clawback. Κυβερνήστε μία πενταετία μετακυλώντας τα προβλήματα και τη ένδεια πολιτικών ως προς τη λύση αυτού, στους ώμους τους δικούς μας και βέβαια στους ιδιωτικούς παρόχους φαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυξήσατε κατά 896 εκατομμύρια ευρώ το clawback και το rebate, το οποίο βάλατε να πληρώνουν οι ιδιώτες, στραγγαλίσατε τη ρευστότητά τους, κινδύνευσαν θέσεις εργασίας, δημιουργήθηκαν διαφόρων ειδών προβλήματα.

Αλλά και στη νοσοκομειακή δαπάνη για να μη ξεχαστούμε, την οποία αυξήσατε από 109 εκατομμύρια ευρώ το 2016, σε 178 εκατομμύρια ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Η υπέρβαση εκεί στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων που ζητήσατε από τις εταιρείες να πληρώσουν, αυξήθηκε κατά 143% από 40 εκατομμύρια το ’16, σε 106 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

Βέβαια να μην σας αδικήσω, οφείλω να ομολογήσω ότι διευρύνατε το μέτρο σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.

Μόνο που ξεχάσατε να ενημερώσετε τον κύριο Τσακαλώτο, ότι όταν διευρύνετε ένα μέτρο που κόστος έχει από τα 58 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει στα 273 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει κύριε Υπουργέ να εγγράψετε και τις ανάλογες πιστώσεις, ώστε να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να μην καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ. Κάτι το οποίο έψαξα χρόνο – χρόνο τις πιστώσεις στα νοσοκομεία μας και στον ΕΟΠΥΥ και ουδέποτε και πουθενά δεν είδα.
Εμείς φτιάχνουμε έναν ΕΟΠΥΥ σύγχρονο. Ένα ΕΟΠΥΥ με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

Άφησα τελευταίο τον αντικαπνιστικό νόμο.

Θέλω, κύριοι συνάδελφοι, να πω ότι αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας υπήρξε πράγματι ένα σημείο σύγκλισης στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Θέλω να εξάρω την γενναιοδωρία του πρώην Υπουργού Υγείας, του κυρίου Ξανθού, ο οποίος δημοσίως παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι ένα επίτευγμα αυτό του Υπουργείου Υγείας και να πω ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τον καπνό, από το κάπνισμα έχουμε 20.000 θανάτους το χρόνο στη χώρα μας, έχουμε 700.000 ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία μας και αυτό κοστίζει 1 δισεκατομμύριο ΕΥΡΏ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νομίζω ότι καλώς, έστω και τελευταίοι, είμαστε η χώρα η οποία εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο και χαίρομαι που δεν πρόκειται περί καπνιστών και μη καπνιστών αλλά τη μάχη ενάντια στον καπνό την οποία δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί με επιτυχία.

Προχωράμε με σχέδιο και πολιτική βούληση και σταθερά βήματα σε μικρές νίκες για μία καλύτερη, ποιοτική δημόσια υγεία για όλους. Στηρίζοντας αυτούς που έχω αναφέρει και έχω πει πολλές φορές ότι είναι οι ήρωες του ΕΣΥ, ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, με πράξεις και χωρίς περιττά λόγια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπε κάποτε ο Δοξιάδης: οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή οι καρκίνοι. Είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.
Αυτό τον άνθρωπο πιστεύω ότι είμαστε όλοι ταγμένοι να υπηρετούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».