Ο περασμένος Νοέμβριος ήταν οριστικά ο τελευταίος μήνας, κατά τον οποίον καταβλήθηκε στους δικαιούχους του το πολύ μειωμένο από τις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επίδομα ΕΚΑΣ.

Το εν λόγω επίδομα εχορηγείτο στους πιο φτωχούς χαμηλοσυνταξιούχους και, με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, μειώθηκε σταδιακά μέχρι την πλήρη κατάργησή του.

Το ερώτημα το οποίο καλείται τώρα η κυβέρνηση, ιδιαιτέρως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά, ασφαλώς, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, να απαντήσει είναι εάν θα συνεχίσουν οι τέως δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να επωφελούνται από την αισθητά μειωμένη οικονομική συμμετοχή τους στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη σχετικά και το μόνο το οποίο υπάρχει είναι μία προφορική «δέσμευση» της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την οποία δεν ήταν στις προθέσεις της να καταργήσει την αισθητά μειωμένη οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων του κατηργημένου πλέον ΕΚΑΣ στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, για τα φάρμακα, στα οποία η οικονομική συμμετοχή ασφαλισμένων και συνταξιούχων βρίσκεται στο ύψος του 25% επί της λιανικής τιμής τους, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατέβαλαν οικονομική συμμετοχή ύψος μόνον 10%, ενώ ανάλογες ήταν οι αισθητά μειωμένες συμμετοχές και για τα φάρμακα με συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 10% και 15%.